Ученическо творчество


Ученическо творчество от Великденските празници. Силна изява на учениците от 9 г клас – Атанас, Илион, Магдалена.


Ученическо творчество по случай празника на училището на 11.4.2020

Липсва ли ми  моето училище ? – Камелия Веселинова Георгиева 8а

Алеко Константинов – Ани Филипова, 9в

Алеко Константинов – Ирена Каленска, 9в

Алеко Константинов – Никол Николова, 9г

Алеко Константинов – Поля Георгиева, 10а

Липсва ли ми моето училище – Венислав Василев, 12a


                       Мога ли да се нарека Щастливец днес?

            Щастливец ли? „Да, ама не“ – казва Петко Бочаров. Ако Алеко Константинов е знаел до какви измерения ще достигне щастието днес, никога нямаше да си позволи такъв неуместен прякор.

Алеко Константинов си дава прякора Щастливеца, защото е честен човек и винаги е заставал на страната на справедливостта. На него му стига просто да бъде честен.

Дали той знае, че с честност хляб не се купува, не се плащат ток и вода, по гаджета не се ходи. Може ли да съществуват честна мизерия, честен глад и честна самота. Такива хора в днешно време се наричат социално слаби, а той – горд Щастливец.

Щастието в днешно време няма нищо общо с честността. От малки в нас се насажда, че щастието се крие в парите и само това чакаме да ни кажат на нашето консуматорско поколение. Една хубава предпоставка за стартиране на изнудването и крънкането от нашите обречени постоянно да задоволяват нашите прищевки родители. Деца, притежаващи три пъти над работната заплата мобилни телефони. Сигурно ще си помислите, че родителите им са доктори, учители и военни – не. Тези главни за всеки народ професии също взимат минимална заплата в България. Важното е, че родителите на тези деца работят в някой завод или са продавачи и касиери в някой магазин. Питате се „Как?”  Те не са завършили Хогуортс и не са учили при Албус Дъмбълдор – те просто са родители. Родители, стремящи се да направят децата си щастливи.

В нашето поколение са насадени следните мисли – Щастието се крие в материалното, никога ни действай безкористно и взимай, без да връщаш. Материалното е по-изразено в момичетата, техните нереалистични мечти и неадекватна самооценка в хармония с неуместен външен вид, копиран от чалга клип напълно завършва тяхната гротескова личност. За да влезеш в тяхната общност, естествено за да се докажеш пред обществото, трябва да си ограничен и неграмотен.

Нереалните мечти се изразяват в личността на бъдещия мъж до нея – не, не говоря за височина и цвят на очите, а за неговото материално имущество и тук нереалното е, че всъщност те не отговарят на изискванията на тези мъже. Проблемът при тях е, че не се грижат за себе си и не инвестират в бъдещето. Те вярват в чудеса. Всяка сутрин си казват: „Може да съм грозна и нескопосана, но ще го сразя с чувство за хумор.”  Но за да притежаваш чувство за хумор, трябва да имаш елементарна обща култура. Защото няма нищо забавно в това да можеш да говориш за смотано червило, което колкото и да е скъпо, за мъжете все е червено, а не смесица между бордо и лилав корал.

Изводът е един – поколенията деградират и единственото, което ще запомнят от Бай Ганьо е Пратера, но поради проблеми с възприемането на информация ще го свържат с партера и горделиво ще отбележат, че са пробвали в партера, но е било студено. А и тя си търси мъж с апартамент, не иска със студент на партера.

Нина Георгиева Дункова, ХІ б клас


Пожелай си

 Коледа е.. Пожелай си нещо.. Какво би искал от света? Какво би искал да си купиш? Щастие? Мечти? Надежди? Стой до тук и спри да изброяваш за тез неща парите са излишни.. Бъди щастлив и се наслаждавай на живота,някои нямат този дар! Понякога си мислиш,че това е наказание,че не можеш да решиш кое да купиш ..аз предлагам ти едно: Поне един път се замисли и вместо да купиш-подари! Но не материалните неща,които мислиш ти за скъпи,аз говоря ти онова,което не се купува със пари,но струва най-скъпо на човека. Коледа е, подари усмивка,стопляща сърцето! Бъди нечия сбъдната мечта, бъди нечия надежда! Дори нещата с най-много нули са евтини срещу това да си добър! Вярвай, обичай и дарявай!

Не пари, а мисли думи!

Коледа е, научи се да обичаш..

Коледа е.. Пожелай си го!

 Мелиса Миленова Младенова, 10в клас