НП“Иновации в действие“

От 27.06. до 30.06. 2021 г. ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен беше домакин по Национална програма „Иновации в действие“ на МОН, като наши партньори бяха учители и ученици от ПГ по икономика и туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров”- гр. Петрич и ПГ „Г. С. Раковски” – гр. Костенец. В рамките на тези дни гостите наблюдаваха дейности и мероприятия по трите направления на иновацията по проект „Иновативно училище“.

Учители и ученици от трите училища участваха в иновативен интердисциплинарен урок по математика, музика и изобразително изкуство на тема „Математика от бабиния скрин”- един своеобразен начин учениците да откриват видовете симетрия и еднаквости в орнаментите, закодираните посланията от създателите на българската шевица. Учениците от 8 в клас, специалност „Рекламна графика“ под ръководството на Полина Борисова- преподавател по математика търсеха закономерностите във фигурите и елементите в бродерията. Преподавателят по музика – Зорница Борисова – представи значението на символите и съчетанието на цветовете в отделните орнаменти, а в края на часа бяха напътствани от Ваня Иванова – преподавател по изобразително изкуство, да създадат свои схеми на шевици. Вдъхновени от красотата на българското, урокът премина емоционално, вълнуващо, запомнящо се и завърши с традиционен северняшки танц, изпълнен от ученички от клуб по народни танци „Алеко пее и танцува” към ПГ по туризъм ”Ал. Константинов”. Участниците получиха за спомен книгоразделители, избродирани ръчно с българска шевица от ученици на гимназията. Гости на събитието бяха г-жа Снежана Георгиева – старши експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието – гр. Плевен и г-жа Таня Цветанова – наш родител и колега по математика от ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Плевен.

Гостите наблюдаваха иновативен урок по професионална подготовка – „Прилагане на професионалния софтуер КЛОК в обучението по хотелиерство”с участието на д-р Христо Христозов – ръководител ХВХ Консулт Проактивен Персонал, Председател на организационния комитет на международната конференция „Смарттуризъм“, член на борда на директорите на Lighthouse Golf&Spa Resor.

Гостите изгледаха и учебен филм, чрез който се запознаха и с третото направление на иновацията – извънкласни дейности с деца със СОП, които се обучават в Център за специални образователни потребности „П.Р.Славейков” гр. Плевен.

В рамките на обмена се проведоха кръгла маса на тема „Иновациите – фактор за повишаване на професионалните умения и компетентности” и Уъркшоп с учениците от трите училища под наслов „Общуване с Усмивка”. Младите хора се докоснаха до семейните и училищните ценности и показаха умения за работа в екип чрез неформално общуване в позитивна образователна среда.

Културната програма включваше посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, където за гостите бе изнесена беседа от ученици на ПГ по туризъм гр. Плевен от специалност „Екскурзоводско обслужване“, която предизвика интерес и заслужени признания за добрата професионална подготовка.

Гостите посетиха и Творителницата на Джими – „О Писменехъ”, където се запознаха с материалите и средствата, начините на писане преди откриване на хартията, производството на ръчна хартия и Гутенбурговата преса.

За нас, колектива на ПГ по туризъм „Алеко Константинов”, беше чест и удоволствие да бъдем домакини на НП „Иновации в действие“, а усмивките и ласкавите думи на колегите от Петрич и Костенец и техните възпитаници остават мил спомен завинаги.


От 09.06.2021г. до 11.06.2021г. учители и ученици от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен посетиха своите партньори по НП „Иновации в действие“ – иновативна ПГ по икономика и туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров”- гр. Петрич. Заедно с нас гости на гимназията бяха и представители на ПГ “П.Р.Славейков“- гр. Якоруда.

В първия ден след топлото посрещане домакините представиха иновативен урок на тема Националната идея – проекции във времето.

Урокът започна с песента „Къде си, вярна ти любов народна?“ и продължи с рецитал, посветен на националната идея и българския дух. Златаровци показаха – в думи, образи, песни, символи, че историята помни – и страданието, и въставането. Наблюдавахме една модерна интерпретация на възрожденското послание към нашето време, замислена и осъществена от старши учителите по български език и литература д-р Бистра Таракова, Марияна Китанова и старши учителя по история и цивилизации Иво Точевски, в която бяха включени образователни продукти, изработени в резултат на изследователска работа на ученически екипи. Емоционален финал на иновативния урок „Националната идея – проекции във времето“ постави песента „Една българска роза“.

Вторият ден наблюдавахме учебна работилница под мотото „Възраждането строи мостове“. В нея участваха ученици и от трите училища, които бяха разделени на учебни екипи на случаен принцип. Работата им премина през две предизвикателства: екипно решаване на електронен тест и мозъчна атака за аналитично четене и тълкуване на възрожденски публицистични текстове. По емоционален и вълнуващ начин екипите презентираха наблюденията си върху текста по определен регламент.