Новини 2015/2016 г.

Второ място за “Алеко пее и танцува”

На 02.07.2016г. ученическия танцов състав “Алеко пее и танцува” към ПГТ “Алеко Константинов” гр. Плевен с ръководител Детелина Христова и хореограф Цветомир Ангелов, спечелиха 2-ро място в детско-юношеската категория за участници на Шестия национален фестивал на клубовете за народни танци “Мизия танцува” гр. Плевен, който се проведе в парк “Кайлъка” –  летен театър. Организатори Олга и Минко Мустакови.

Снимки

УЧЕНИК ОТ  ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ   ОТНОВО С НАГРАДА

На тържествена церемония в Художествената галерия „Вароша“ гр.Ловеч ученикът Цветомир  Ангелов  от 11 клас, специалност  „Социална работа с деца и семейства в риск“  беше награден за  Първо място в  конкурс за есе  „Напред, науката е слънце“. Шестият  национален  ученически  конкурс е  част от  Националния календар на дейностите  на МОН и е организиран от Общински детски комплекс Ловеч. Ученикът беше награден с  медал за първо място, грамота, чанта за лаптоп и флашка от заместик кмета на гр.Ловеч. Грамота получи и   учителят насърчил ученикът да  напише есето и да участва в конкурса –  главен възпитател Камелия Баръмова. На церемонията по връчването присъстваха директорът на  училището – Малинка Маринова,  педагогическия съветник Анелия Илиева и  старши учител по история Елеонора Берова. Ето  част от есето „Книгата учи“:

.“………Книгата? Книгата е богатство, което има  за цел да превземе човешкия ум и душата му. Книгата е полет във всяко кътче от света, полет е в човешката душевност. Тя води към познание, тя пленява с магическите си думи……..

….Между книгата и човека съществува прилика. Прилика, която се изразява в това, че те са вечни, многопластови, жанрово разнообразни, с твърда или мека корица, с привликателно лъжовен или отблъскващо провокиращ външен вид. Животът на човека минава страница  след страница, пишейки своята неповторима и уникална история…..“

Снимки

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“ ГРАД ПЛЕВЕН  С МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА 

В навечерието на 24 май учениците от танцовия състав за народни танци  „Алеко пее и танцува“при   Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ се завърнаха от Александрия, окръг Телеорман, Румъния със специалната награда на журито – плакет и грамоти за най-младия състав от непрофесионалисти и хореограф ученик. Те участваха в осмия международен фестивал на  танцовите състави, който се проведе на 21 май .  Поканата отправи   съветника на секретаря на Парламента в Букурещ, представител на  българското малцинство в Румъния, който беше гост на празника на ПГ по туризъм. Фестивалът се организира от Инспектората по образование на окръг  Телеорман, Кметството  на Александрия, Дирекцията на младежта и спорта, Университета Валахия, Съюза на  българите от Банат-филиал Александрия, телевизии, полиция, пожарна. Домакини на  фестивала- конкурс  е колежа  „Al.I.Cuza“ от Александрия.Перфектната  организация и координация между всичките институции  допринесе за спокойното протичане на фестивала и на много високо равнище.

Историята  на нашия  състав е много кратка – учениците сформират  групата  за участие в юбилейния концерт  послучай 20-тата годишнина на училището. Хореографията  е дело на ученика Цветомир Ангелов от 11 г клас, специалност Социална работа с деца и семейства в риск. Негов помощник  е ученичката Никол Николова от 9 клас. Координатор  на състава е педагогическия съветник Анелия Илиева. Така те  са забелязани  от гостите на празника и получават покана за участие  и на Плевенска сцена .  Във фестивала  участваха 35 състава от Румъния, Турция, България. Денят се превърна в празник на народния фолклор. Празничното шевствие на танцовите състави  изкара  хората на Александрия , за да се насладят на  красивите и разнообразни багри на  народните  носии. Нашите ученици вървяха по улиците и скандираха вдъхновени името на България, развяваха българското знаме  и пееха българският химн. Този момент беше незабравим, защото тези млади хора се чувстваха горди, че са българи. А ние, техните учители  бяхме щастливи, че сме възпитали такива ученици. На сцената на Университета Валахия нашият състав взриви сцената с дайчово хоро и чичовото. Бурните аплодисменти и скандирвания „Плевен, Плевен“ от банатските  българи бяха заслужени. Макар създаден само от 2 месеца нашия  непрофесионален състав даде всичко от себе си, за да представи достойно училището, града и България. Изключително сме благодарни на  Народно читалище „Развитие „, които за втори път ни помагат като ни предоставиха своите  костюми, за да можем да участваме. Не всеки е готов на този жест, но те бяха съпричастни към този форум.

Народният танцов състав на ПГ по туризъм „Ал.Константинов“ гр.Плевен ще продължи  да се развива и усъвършенства. Днес повече от всякога на българското училище  е нужно да запази българският дух и народните традици, за да си върнем ценностите и добродетелите и да дадем кураж на младите хора, че имат възможности, че са знаещи и можещи и могат да прославят България навсякъде по света. Но и да не забравят, че те са много  важна част от развитието  на своята  Родина и че България разчита на тях.

Малинка Маринова

Снимки

 

  Награда  „Св. Иван  Рилски“

Ежегодната награда за директори „Св.Иван Рилски“  бе връчена на директора на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ град Плевен от  вицепремиера и министър на образованието и науката  г-жа Меглена Кунева, която е за принос в развитието  на българското училище.

Тържествено и  вълнуващо протече церемонията по връчването на  тази награда в най-голямата духовна обител на България – Рилския  манастир. Игуменът на  манастира – епископ Евлогий освети иконата на най-великия български светец Св.Иван Рилски и говори за духовността, образованието и ролята  на училището в нашия живот.

Това е високо отличие за нашата професионална гимназия, която вече 20 години доказва, че дава  всичко от себе си  за развитието на българското  образование.

За  мен тази награда е голяма чест и гордост, но и отговорност за  бъдещето на училището. Считам, че това е признание  не само за мен като директор, а и за всички ученици, колеги и родители, които през изминалите години са били съпричастни към  живота и делото на училището.

Благодаря на всички, които ме подкрепяха  през тези 17 години като директор и следваха  пътя,  който  начертахме заедно за да запишем и този момент в  нашата история.

Благодаря и на Регионален инспекторат по образованието, на моите експерти и на началника г-жа Албена Тотева за  оценката за  подкрепата и съпричастността към  постиженията на нашето училище и за развитието на  професионалното образование.

Малинка Маринова

Снимки

Ученическо самоуправление в ПГТ

Денят на Европа се празнува по света с различни инициативи, една от които е ученическото самоуправление.

В ПГТ „Алеко Константинов” гр. Плевен на 09.05.2016 г. се проведе инициативата, посветена на ученическото самоуправление. Ученици от  различни класове поеха управлението на училището като преминаха през пълен процес за наемане на работа. В рамките на инициативата те организираха учебния процес,  решаваха проблеми, свързани с  учебно – възпитателните и административни дейности. В деня на ученическото самоуправление бе избрано и ръководство: в ролята на директор беше Валентин Марков от ХIІ б клас, на помощник-директори: Леонора Йонова от XI в клас, Мариела Богданова от XI б клас и Любомир Лаков от ХIа клас, а на педагогически съветник – Добромир от ХІа, които решаваха в екип с преподавателите и администрацията на ПГ по туризъм конкретни задачи.-Леонора Йонова

Снимки

Паметник на Данаил Попов

Ученици от ПГ по туризъм участваха в тържественото шествие по случай откриването на паметника на Данаил Попов – най-близкият съратник на Васил. Те участваха в инициативата за издигане на паметника, като се включиха в дарителската кампания за набиране на средства. Парите, събрани на Коледния базар в училището бяха дарени за изграждане на мемориала. От името на сдружение и общински комитет „Васил“ д-р Галя Цветкова връчи почетно свидетелство за дарение на директора на училището г-жа Малинка Маринова.

  ПРОЕКТ – 2014 /2016 ГОДИНА

Преди  броени дни от Латвия се завърна екип на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ гр. Плевен, където  се проведе  последната международна среща по проект

MEDIA: Media- based Entrepreneurial Development of initiative Adolescence

   в  рамките на ключова дейност ,,Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” /КД2 / на програма Еразъм +

Ръководител  на  проекта:  г-жа Малинка  Маринова

Координатор  на  проекта  за  България:  ст. учител  Лидия  Филипова

Координатор   на  проекта  за  Латвия:  Laura  Katkevica  /Училище:  Liepajas  Rajna 6 . vidusskola /

Партньори по проекта са училища от  Италия , Турция  и Латвия .

Проектът е свързан с предприемачеството, което   е основно  умение  през  21.век.  Колкото  по-квалифицирани  ученици  успеем  да  създадем, толкова  по-голям  е  ефектът  върху  всички  страни  в  Европа. Новите  идеи  могат  да  се  трансформират  в  нови  възможности – това  е  вярно  не  само  за  една  държава, но  и  за  целия  свят. …още

На тържествена церемония  клипът на нашият отбор беше класиран  на Първо място – иновативност, компетентност , перфектен стил

Снимки

Пазители на българските традиции

Съставът за народни танци при ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ поздрави участниците в конкурса за деца, изпълнители на народни песни.

Ивелина от 9 Б клас обра овациите в залата с песента „Катерино моме“.

Конкурсът е посветен на 75 г. от рождението на оперната прима Гена Димитрова. Организатор на инициативата е Сдружение „Артилерия“, плевенският Младежки форум и Клуб на инвалидите и пенсионерите „Мизия“, Плевен.

 

НАША ГОРДОСТ

В последните дни преди наближаващия празник на училището нашите възпитаници ни дават различни поводи за гордост.

Аделина Ангелова от Х В клас намери и предаде портфейл с голяма сума пари.

Теодора Илиева от ХІ В клас и Евгения Динова от ХІІ Б клас се класираха и участваха на националния кръг на Националната олимпиада по италиански език.

На Националното по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата се класираха и участваха Грета Чучумишева от VІІІ Б, Василена Дочева от Х В, Ивелина Искърова от ІХ Б, Вяра Филипова от ІХ А и Словена Георгиева от ХІ А клас.

На Регионалното състезание по професии в КК „Албена“ отлично се представиха Валентин Марков от ХІІ А клас в категория „Най-добър млад барман“ и Мелиса Василева от ХІІ А клас в категория „Най-добър млад сервитьор“.

Световен ден на социалната работа

На 15-ти март 2016г., учениците от специалност: Социална работа с деца и семейства в риск, отбелязаха Световния ден на социалната работа! По повод празника, учениците изготвиха благотворителен щанд, на който бяха продавани сладки (мъфини). Събраната сума ще бъде дарена на дете със здравословен проблем.

Също така учениците взеха участие на концерта в зала “Катя Попова” гр. Плевен, организиран от Медицински университет гр. Плевен специалност: Социални дейности.

Снимки

Вечер на талантите

На 11.03.2016 г. в Професионална гимназия по туризъм се проведе Вечер на талантите, която беше инициирана от Ученическия съвет и посветена на 20-тата годишнина от създаването на  училището.

Журито оцени изпълненията и класира следните ученици:

І място – Василена Дочева от Х в клас за песента „Аз съм тук“;

ІІ място – Ивелина Искърова от ІХ б клас за песента „Катерино моме“;

ІІІ място – Ирина Иванова от ХІ а клас за песента „Къде си, вярна ти любов народна“;

ІІІ място – Иван Цачев от ІХ в клас за beatbox изпълнение.

Специалната награда на публиката е за Сборна формация “Иха-ха“ с участието на ученици от ІХ, Х и ХІ клас.

Тези изпълнения ще бъдат включени на тържествения концерт в Държавно-куклен театър „Иван Радоев“ на 15.04.2016 г.

Поощрителни награди за Виолета Йорданова от ІХ а клас за изпълнение на пиано на собствената й композиция „Душевно“ и за Музикално-театрална група от ІХ в клас, изпълнила скеч „Училищни неволи“ под ръководството на Георги Атанасов.

Училищното ръководство поздравява всички участници за тяхната активност, талант и сценично поведение. Надяваме се Вечерта на талантите да стане наша традиция и да се провежда ежегодно.

Снимки

РУСКО ЧАЕНО ПАРТИ

На 26-и февруари в Плевенската гимназия по туризъм „Ал. Константинов“ учениците от 8А клас с интензивно изучаване на руски език представиха урок на тема „РАЗГОВОР О ЧАЕ ЗА ЧАЕМ“.

Гостуваха им техни учители и ръководството на училището. Учениците разказаха за пристигането на чая в Русия, за утвърждаването му като традиционна напитка и повод за събиране с близки и приятели. Урокът протече като чаено парти с пословици, гатанки, песни, танци и, естествено, почерпка с руски чай и сладки. Всички присъстващи се заредиха с приповдигнато настроение. Директорът на училището госпожа Маринова приветства осмокласниците за избора на език, който е свързан с бъдещата им професия хотелиер. Тя им пожела да имат възможност да пият руски чай в Русия.

Снимки

В ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ –Плевен обявиха месец февруари за противодействие на тормоза и насилието в училище

От 08.02.2016 г в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, град Плевен стартира месец за противодействие на училищен тормоз и насилие. В първият ден на учебния срок ученичките Леонора Йонова 11“в“, Мариела Богданова 11 „б“ и Вяра Филипова 9 „а“ класове проведоха уроци на тема „Кибертормоз“ в 8 клас по подхода връстници обучават връстници. Учениците гледаха филма „Let´s fight it together“: „Нека се борим заедно “ и дискутираха проблема. В края на урока сглобиха пъзел „Кибертормоз“…. oще

Конкурс на тема  “Моето най-романтично място”

Сайтът ИнфоПлевен в партньорство с Панорама МОЛ Плевен организира конкурс на тема “Моето най-романтично място”. Конкурсът е за снимка за красиво място от Плевен и кратък текст, който да обяснява защо то е любимо. Ще съм ви благодарна, ако разпространите сред вашите  ученици тази възможност за изява. Това е линка към по-подробния материал – http://infopleven.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81-%D0%BC%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE /.

Накратко – голямата награда ще бъде връчена на концерт в Мол-а на 14 февруари. А ИнфоПлевен предвижда да връчи парична награда в размер на 25 лв., определена на база на харесвания на публикацията в сайта и в събитието, което сме направили във Фейсбук.

ОТКРИВАНЕ НА НОВ КАБИНЕТ В ПГ ПО ТУРИЗЪМ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“ ГРАД ПЛЕВЕН СВЪРЗАН СЪС ЗДРАВНИЯ И РЕКРЕАТИВЕН ТУРИЗЪМ            

На 20 01.2016 г. от 11 часа в сградата на ПГ по туризъм „Ал.Константинов“ гр.Плевен ще бъде открит  нов кабинет по НП  „Модернизиране на системата на професионалното  образование“ за 49 365 лв.на МОН, включващ ремонти дейности и оборудване свързано с рехабилитационни процедури и спа услуги….още

Проект “STASI”

Ученици от ПГ по туризъм се включиха в проект “STASI – Опазване правата на личността – човешкото достойнство преди и след падането на Стената” по програма “Европа за гражданите” на Сдружение “Учебна работилница Европа”. В зала “Катя Попова” бе прожектиран  филма “Животът на другите” след което се проведе дискусия по този проблем.

“Животът на другите” е немски филм от 2006 г., с режисьор и сценарист Флориан Хенкел Фон Донерсмарк, удостоен с много филмови награди, сред които 6 немски награди „Лола”, „Бафта”, Европейската награда за най-добър филм и Оскар за най-добър чуждестранен филм през 2006 година.

 

Ден на народните будители

На 2. 11. учениците от клуб “Млади възрожденци” под ръководството на г-жа Елеонора Берова, посетиха Народното събрание на Република България. Поводът бе награждаване на участниците, писали есета на тема “Народните будители”. Инициативата е проведена с помощта на председателя на Парламента г-жа Цецка Цачева, бизнесменът Васил Василев и активната дейност на г-н Копчев. На форума бяха цитирани откъси от есето на Цветомир от 11 Г клас, което макар, че не беше номинирано за първа награда, беше впечатлило проверяващите със своята оригиналност.

Снимки

 

Кухнята на 21. Век

На 23.10.2015 г. ИНСТИТУТЪТ  ЗА КУЛИНАРНИ ИЗКУСТВА (ИКИ) КЪМ ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ – град Варна презентира пред ученици и учители от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ темата „Молекулярна кухня – създаване на различни видове пяна и работа с нея.“ Демонстрацията извърши шеф Крис Жишк – програмен директор на специалност „Гастрономия и кулинарни изкуства“  в  института.

Дегустацията бе посрещната с огромен интерес. За първи път ученици и учители  се докоснаха до Кухнята на 21. Век.

Снимки

Клуб “Млади възрожденци”

На 15. 09. 2015 г. в зала “Плевен” се проведе дискусия на клубовете “Млади възрожденци” под ръководството на председателя на Парламента г-жа Цецка Цачева. темата на диспута беше : Необходими ли са народни будители днес?. на форума участва и клуба при ПГ по туризъм под ръководството на г-жа Берова. Активно участие в инициативата взеха ученичката Антония Въткова от 9Б клас и Леонора Йонова от 11В клас. Учениците разговаряха и се снимаха с инициаторите на този клуб академик Антон Дончев и спонсорът Васил Василев – виден общественик и бизнесмен. Дискусията протече вълнуващо. Децата задаваха много въпроси на председателя на Парламента и на другите инициатори, свързани със спазването на законите в страната, образованието и екологията. Участниците се разделиха с идеята да напишат есе на тази тема, което да представят до 15. 10. в чест на Деня ан народните будители.

Oпознавателни дни за новопостъпили ученици

На 9 и 10 септември 2015 г. се проведоха опознавателни дни за новопостъпили ученици. Въведената през предходната учебна година и иновация за нашата гимназия    Дни за опознаване  става традиция, която се приема  много добре   от учениците и техните родители. Целта е опознаване и адаптиране на новите ученици, изграждане на доверие и взаимно уважение, запознаване със символи, ритуали, правила на училището и представяне на служителите.

В опознавателните дни се включиха 26 ученици от 8 и 9 клас под ръководство на педагогически съветник .

Училищното ръководство изказва благодарност на водещите обучители на връстници: Вяра 9А, Светлозара 9А, Анна-Мария 9А, Янислава 10А и Цветомир 11Г.

 Снимки

20 години ПГТ “Алеко Константинов”

 

  • Поздравителни адреси от: