Новини

Първи декември е Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. С

Тази година денят и свързаните с него събития преминават под мотото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“, обявено от Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS).

Въпреки, че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве.

Учениците от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ също се присъединяват към тази инициатива. В условията на пандемия и невъзможност за провеждането на традиционния хепънинг за отбелязването на този ден, чрез информационна кампания в час на класа те изразяват своята солидарност и съпричастност към всички, засегнати от това коварно заболяване, както и към всички, които се борят в защита на здравето и живота.


Продължаваме да ви представяме наши възпитаници, успели в своята професия. Този път наш гост е Юлияна Радковска – Христова – Експерт продажби във фирма „Калинел“, град Троян.

Здравей Юлияна, разкажи ни за професионалния си път?

Здравейте. Първо искам да изкажа огромни благодарности към клуб „Аз, журналистът“ за отправената покана да споделя с вас, възпитаниците на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, своя професионален път и спомените, които пазя от  обучението си в гимназията. След завършване на 12. клас ме приеха да продължа развитието си в Стопанска академия „Д. А. Ценов“- гр. Свищов, специалност МИО. От малка мечтаех да работя в хотел и след завършването на висшето си образование, бях назначена като рецепционист в хотел „Веника Палас“, с.Чифлик, Троянско. Работех няколко години, но за огромно мое съжаление хотелът беше затворен по независими от нас, персонала, причини. Това може би ме отказа на този етап да преследвам мечтата си да бъда мениджър на хотел и то в България.

Наложи се да се преориентирам в друга сфера. От 10 години работя и се развивам успешно като „Експерт продажби“ в една от водещите компании, производители на домашен текстил в Европа – „Калинел“ ЕООД, гр. Троян. Компанията е един от 3-мата най-големи доставчика на мега концерна ИКЕА, като три четвърти от продукцията е предназначена именно за нея. Останалата част се разпределя за други големи международни вериги като Метро, Юск, Хема, Кауфланд, Алди, Лидл и др. Годишният оборот възлиза на повече от 130 милиони лева през изминалата 2020 година. Като част от екипа на толкова голяма и успешна компания бих искала да кажа на вашите възпитаници, че с упорит труд, целенасочени усилия, постоянно учене и надграждане на знанията и уменията , човек може да постигне мечтите си, достигайки най-високи нива на развитие дори и  в малка държава като нашата – България.

Ти завърши нашето училище /тогава Техникум по туризъм/ през 2003 г. Какви са твоите спомени – за съученици, за учители или просто някаква весела история?

Да, точно така. Завърших средното си образование през 2003 година в тогавашния т.нар. Техникум по туризъм. Смея да твърдя, че това са най-прекрасните ми години, с най-истинските приятелства. Бих искала да изразя дълбока си признателност към всеки един един от учителите, които се стараеха да ни научат не само на задължителния учебен материал, а и на това да бъдем добри, търпеливи и всеотдайни млади хора. Да вярваме с себе си, да преследваме мечтите си и никога да не забравяме, че знанието отваря врати.  Дори все още пазя всички теми, които развивахме по литература, контролни по математика и други, които давам за пример на моята дъщеря, която е в 7. клас и й предстоят матури. Благодаря на г-жа Малинка Маринова, дългогодишен директор на гимназията, която с упорит труд и всеотдайност успя да развие и наложи нашето училище като едно от най-добрите в България. Благодаря на учителите, които бяха плътно зад нея и я подкрепяха безапелационно в развитието на училището. За мен е чест, че имах възможността да се докосна до такива големи личности, да бъда ваш възпитаник и да бъда горда с наученото от вас – нашите учители.

Може ли да споделиш и своя професионален опит – какво е да си „Експерт продажби“ в една от най-големите компании в Бългаия?

Това е изключително отговорно и в същото време много интересно и динамично. Част от екипа на Търговския отдел на фирма „Калинел“ съм от 2012 година, като първата ми заемана длъжност беше „Технически сътрудник“. Тъй като до този момент аз никога не бях работила в тази сфера, в толкова огромно производство, бях доста „уплашена“ и невярваща в себе си и своите способности. Но, човекът, който повярва в мен тогава и ми даде възможност да докажа себе си, беше собственикът на фирма „Калинел“ ЕООД – инж. Марин Радевски. Лека му пръст, загубихме го през изминалата година след тежка борба с Ковид. Изключителна личност, целеустремен, амбициозен, широко мащабен. Цял живот няма да ми стигне, за да му се отблагодаря за предоставената възможност. И така, след няколко години неуморен труд, непрекъснат стремеж за развитие и знания бях повишена в длъжност „Експерт продажби“.        Отговарям за едни от най-големите клиенти на фирмата , с годишни обороти от по над 10 милиона евро. От разработване на нови продукти, през поръчки за хиляди бройки, производствени инструкции до износ на готова продукция. За всичко това се грижа аз и моите колеги от Отдел „Продажби“. Заповядайте да ни посетите, ще е интересно за вашите възпитаници, да видят отблизо нашето производство и материалната ни база. Харесвам много работата си и изпитвам огромна удовлетвореност, когато нашите клиенти са доволни и отчитат ръст в продажбите си.

Наближава Коледа и всеки от нас си пожелава нещо. Какво ще пожелаеш на себе си и за нашите възпитаници?

В днешно време, време на пандемия, човек осъзнава, че единственото важно нещо е здравето. Затова в навечерието на този светъл празник Коледа пожелавам на вас и вашите възпитаници да бъдете здрави. Бъдете добри, не спирайте да вярвате в себе си, преследвайте мечтите си и непрекъснато се стремете да израствате духовно. На себе си и моето семейство пожелавам да сме здрави, за да може да споделяме радостните и щастливи мигове заедно.


ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪГЛАСИЕ


Приятели,

Представяме ви госпожа Валентина Кьосева – бивш учител по туризъм в нашето училище и  настоящ Търговски директор на DM Travel.

Коя е Валентина Кьосева! Разкажете ни за своя професионален път.

Опасявам се, че отговорът на тeзи въпроси ще се получи твърде дълъг, затова ще се опитам да бъда лаконична и стегната. 

През 1983 година, на 18 години, още като студентка, започнах трудовата си дейност като екскурзовод в ТК “Балкантурист“ на КК “Златни пясъци“- интересна, вълнуваща и изключително отговорна работа. През 1994 година се явих на конкурс за представител в известната българска туристическа агенция, специализирана във входящ туризъм ДМ „Травел“  ООД. Една изключително влиятелна дама в туризма и изумителен човек – г-жа Донка Соколова, съзря тогава у мен потенциал и ми даде шанс, чрез който постигнах много за възрастта си. Пътувах много, обиколих невероятни места по света с работата си, срещах се с различни хора и създадох контакти и приятелства, много от които пазя и до днес.

 Като Главен представител и пълномощник на г-жа Соколова тогава и като Търговски директор на фирмата в момента, аз и моите колеги доразвихме дейността на фирмата и я превърнахме в бизнес концепция с конкретни форми на планиране и реализация.  Изработихме, спечелихме и защитихме безупречна репутация и се гордеем със създаденото. Факт е , че не са много фирмите, които могат да се похвалят с 25-годишно успешно бизнес партньорство, каквото ние поддържаме с водеща датска фирма.

През 1995 година започнах работа в Техникум по туризъм /тогава/.Преподавах География на туризма, Отчетност в туризма, Организация на туристическото обслужване, Икономика на туризма, Екскурзоводство и немски език. Много харесвах работата си, уважавах колегите си/с много от тях сме приятели и днес/, обичах учениците. Факт е,  че някои от най-добрите випускници, които следваха във Варна, работеха при мен в офисите на фирмата на КК “Златни пясъци“ и на КК “Слънчев бряг“ – Христо Пешев, Мая Асенова, Димитър Чакъров, Жени Асенова и др.

А какво е да работиш в една от проспериращите туристически агенции?

Отговорност- морална и материална.

Предизвикателство /Но предизвикателство е и да си победител!/

Аз съм работеща жена с натоварено ежедневие, неравно разпределено между професионалния ми и личен живот – често в полза не на личния. Забързана в дните си, нерядко неспокойна в нощите си и неуморно търсеща справедливост във всичко – в бизнес средата,в човешките взаимоотношения, в заобикалящия ме свят.

Не напълно отговарям на характеристиките на средностатистическия тип жена на моята възраст и социален статус , но и никога не съм излизала драматично извън рамките. Обичам да пътувам и знам как да го правя за хората с мен и за себе си – изчерпателно, вълнуващо и незабравимо. Чета много.Търся непрекъснато. Тук и сега съм това, което сама създадох от себе си с годините. Недопускам външно влияние освен в неизбежната доза, произтичаща от общуването с хората, с които съм в близък контакт. Често не съм доволна от себе си, самокритична съм, очаквам повече, но пък това ме кара да продължавам напред.

Достатъчно самоуверена съм, за да не ми липсва смелост в живота и да не губя чувството си за хумор.

Госпожо Кьосева, Вие не само сте обучавали, но и сте подкрепяли професионално нашите ученици. Разкажете ни някаква весела случка с тях.

Офис ДМ „Травел“, „Златни пясъци“.

Митко Чакъров-отговорник резервации пазар“Исландия“

Мая Асенова-отговорник резервации пазар „Дания“

Други служители- отговорници и ПУБЛИКА

Действие-

Митко –работи втори сезон при мен , изключително комбинативен, с пъргав ум и в момента току-що брилянтно е разрешил сложен казус.

Аз, впечатлена от резултата, питам: “Митко! Аз каква оценка съм ти писала в 12. клас?“

Митко: “Пет“

Аз съвсем искрено и спонтанно: “Митко, ИЗВИНЯВАЙ!“

Всички в офиса – СМЯХ! ГОЛЯМ СМЯХ!

Е, както се казва на английски: NOBODY IS PERFECT.

Valentina Kiosseva

Executive Manager

DM Travel


Запознаваме ви с Преслава Валентинова, приета тази учебна година в специалност Екскурзоводско обслужване с най-висок успех.

 Снимката

Здравей, Преслава! Обръщаме се към теб, тъй като тази година ти си приета първа по бал в нашето училище – 397 точки. Как постигна този успех?

Бях постоянна в учението си през изминалите 3 години, като се стремях да имам най-добрия възможен резултат, без право на компромис.

 Защо избра нашето училище и специалността Екскурзоводско ослужване? Откъде научи за нас?

       Преди около 2 години започнах да посещавам уроци по италиански език при г-жа Александрова, която е преподавала във Вашето училище преди години и го препоръча. Аз се вслушах в думите й и няколко дни по-късно майка ми посети училището и остана очарована, разказа ми и аз също се впечатлих. Избрах тази специалност, тъй като обичам да изучавам културата, хората и особеностите на различни държави.

Разкажи ни повече за себе си, за твоя любим учебен предмет, за твоите интереси?

 Моят любим учебен предмет е английският език, тъй като обичам да разговарям с различни хора, живеещи извън България и това е моят начин да комуникирам с тях пълноценно. Моите интереси са да чета (основно фентъзи), да слушам музика, да изучавам и правя проучвания за различните страни и езици.

Наближава Коледа, времето, в което всеки от нас си пожелава нещо. Какво ще си пожелаеш за себе си, а и за другите?

 За себе си си пожелавам да бъда по-мотивирана и постоянна в начинанията и задачите, които си поставям. А на всички други пожелавам да бъдат упорити и никога да не се отказват от мечтите си, те се сбъдват!


Приятели,

наближават коледните и новогодишните празници!

Най-хубавото време в годината, когато всички очакваме хубавите моменти, прекарани с любими хора!

Ще ви запознаем с бивши и настоящи наши възпитаници, които са постигнали много в професионалното си развитие.

Представяме ви Антония Мади, бивш възпитаник на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, а в момента – управител на хотел.

Антония, разкажи ни за професионалния си път.

Здравейте, благодаря за поканата за това интервю.

Казвам се Антония Мади и съм управител на хотел Аква Невис Хотел & Aквапарк в Слънчев бряг. Преди да заема тази длъжност, минах през всяко едно стъпало до нея.

Започнах да работя още като ученичка през лятото. Първата ми длъжност беше на барман. Спомням си, че ми беше много трудно и дори леко страшно. Чувствах се като възрастен и напълно осъзнавах отговорността, която имам. Стараех се да съм много стриктна и прецизна в работата си. Следващото лято започнах да работя като сервитьор. От практиката в училище бях усвоила умението да нося табла и чинии. Преди да започна работа дори съм се упражнявала  къщи. Заведението, в което работех, имаше много високи изисквания към персонала, спомням си, че дори сутрин ни правиха тестове за съдържанието на менюто. Трябваше да изброяваме съставките на различни ястия или например какви червени или бели вина предлагаме. Вярвам, че този опит ми даде една стабилна основа, върху която смело да вървя по професионалната стълба. След като завърших училище, започнах да работя лятото в Слънчев бряг като администратор на рецепция, после като фронт офис мениджър и много бързо станах управител на хотел. Целеустремеността ми, неуморният ентусиазъм, с който преследвах тази цел, ми се отблагодариха още в ранна възраст.

Тук е моментът да благодаря на учителите ми от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ –  гр. Плевен, за преди всичко човешкото и мога смело да нарека дори приятелско отношение. Освен теорията и практиката в основите на туризма на моя професионален път, те успяха да възпитат в мен отговорност, зрялост и амбиция, които много допринесоха за реализацията ми.

Ти завърши нашето училище през 2008 г.. Какви са твоите спомени – за съученици, за учители или просто някаква весела история?

Спомените, които имам, са много и са все хубави. Мисля, че съм голяма късметлийка, защото имах шанса да съм заобиколена от много уникални хора. Със съученичките ми за съжаление общуваме само чрез социалните мрежи. Всеки е поел по пътя си, живеем на различни места и е трудно да общуваме, както преди. Но много се радвам за тяхното развитие и успехи. Дори скоро ми се случи да се хваля, че съм била съученичка с едно момиче. Браво, момичета! Продължавайте все  така!

Учителите…За мен те са като приятели, към които храня голямо уважение и благодарност. Благодарност за добрата академична и професионална основа, която ми дадоха и безценните съвети за живота. Показателно е, че помня всичките си учители от гимназията, а има професори от университетите, в които съм учила, които не са оставили никаква следа в мен. За мен учителската професия е призвание, а в моята гимназия са най-добрите учители. До ден днешен ми се случва, когато имам нов проект да си отворя учебника по хотелиерство издаден от гимназията. Следя развитието на училището и се радвам за успехите на учителите и учениците. Имам една лека благородна завист, че аз нямах късмета да имам практика в новите професионални кабинети. По мое време нямахме официална сграда. Пътят, който гимназията извървя за времето, от което завърших, до днес е много голям. Поздравявам цялото ръководство, защото знам, че това е тяхна лична заслуга и дългогодишна борба.  

Скъпи, учители и директори, предполагам има дни, в които Ви е много трудно, може би и безнадеждно в днешната ситуация, но аз Ви казвам: „Благодаря Ви от сърце за всичко, което сте ми дали! Без Вас, може би нямаше да бъда това, което съм! В трудните дни, помнете, че Вашите усилия изграждат нашето бъдеще и може днес някой да не го разбира, но със сигурност утре ще си спомни Вашите завети. Благодаря Ви!“

 Може ли да споделиш своя професионален опит и какво е да си мениджър на един от най-добрите хотели в България?

 Благодаря за високата оценка. Ако трябва да опиша с една думата какво е да си управител на хотел, то тя ще е „отговорност“. За да заемаш тази позиция, трябва да можеш да поемаш отговорност за всички процеси, за целия персонал, за приходите и разходите, за заетостта, за удовлетвореността на гостите, за бъдещето развитие на хотела и още много и много неща, за които ти си лично отговорен. Трябва да умееш да следиш общата картина, но и да не губиш фокус върху малките неща, защото те са много важни. Нещото, на което държа най-много, е нашите гости да се чувстват добре дошли и да останат с много хубави спомени и положителни емоции. Работя усилено върху така наречената икономика на изживяванията. От друга страна, следя и за финансовите показатели, за да може борда на директорите също да е удовлетворен.

Макар хотелът да е сезонен и да работи само през лятото, ангажираността ми е целогодишна. В момента в края на годината освен отчетите за изминалата година, подготвям и бюджет за следващата година, което през последните две години заради пандемията е още по-трудно да се прогнозира, а и се разработват няколко варианта на очакван сезон и различни стратегии.

В професията ми има много предизвикателства и динамика. Никога не е скучно. Харесвам работата си и изпитвам удовлетвореност, когато видя постигнати целите си.

Наближава Коледа и всеки от нас си пожелава нещо. Какво ще пожелаеш за себе си и за нашите възпитаници?

Обичам Коледа, за мен това е най-вълшебният период от годината. Обичам да украсявам дома си, да приготвям храна за близките си и да сме всички заедно на трапезата. Вярвам в чудесата и те ми се случват. На себе си пожелавам да съм здрава и щастлива, всичко друго се постига.

На възпитаниците на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ гр. Плевен, пожелавам да са здрави те и близките им, да бъдат много щастливи и да вярват в чудесата и в себе си. Във всеки човек има много потенциал и талант и нека имат волята да го открият, развият и да пожънат успехите на своя труд. Надявам се, че те са едни млади хора, изпълнени с много ентусиазъм и вярвам, че те ще са нашето хубаво бъдеще. Бъдете добри! Това е най-ценното качество, което може да притежавате. Когато сте добри и правите добро, Вселената се отплаща.

Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

            Очаквайте следващите срещи с интересни и успели хора.


21 ноември – ден на християнското семейство

Празникът е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас!

Ученици от 8. Г клас ви представят традициите и посланието на този ден.

Дария

Ивайла

Ивет

Преслава


Уведомяваме всички ученици и родители, че от 8.11.2021 година продължаваме обучението в електронна среда до второ нареждане. Нека всички се отнасяме отговорно към образователния процес  и пазим своето здраве.


Съгласно Заповед на МЗ, МОН и директора на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ град Плевен, във връзка с усложнената епидемична обстановка се преустановяват присъствените учебни занятия от 02.11.2021г. Преминаваме в обучение в електронна среда в платформата на Microsoft Teams. Учебните занятия ще започват в 07:30 часа, съгласно седмичното разписание за I-ви срок. Учениците ще получават указания от класния ръководител.
Пазете се и бъдете здрави!
От Ръководството


Ученическият съвет при ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ –  гр. Плевен поздравява всички учители и ученици с 1 ноември – Ден на народните будители

Учениците от 11.в клас – втора група, специалност „Екскурзоводско обслужване“ с ръководител Десислава Маринова Ви честитят празника!

Презентация 1

За Деня на будителите  8.г клас с  класен ръководител Ренета Йорданова поднасят своя поздрав:

Презентация 2

Презентация 3


Кампания „Купи една книга. Дари я на своето училище“, инициирана от Асоциация „Българска книга“

Книгата е извор на знания, забавление и идеи. Книгата е нашият живот и нашият смисъл.

Скъпи приятели,

Ученическият съвет се обръща към вас заедно да отбележим 1 ноември – Ден на народните будители, като стартираме кампания за обогатяване на училищната библиотека. Как?

  • Купи любима книга
  • Дари я на училищната библиотека
  • Бъди съвременен будител

Информация за кампанията е поставена във вашата класна стая.


                  Уведомяваме всички ученици и родители, че на основание Заповед № РД 09-3963/28.10.2021 г на Министъра на образованието и науката  от 29.10.2021 до 12.11.2021 г. вкл. обучението ще се провежда в електронна среда както следва:

– от 29.10.2021 до 5.11.2021 г.  учениците от 9 ,11 и 12 А клас преминават в ОРЕС, а 8, 10, 12 Б и 12 В присъствено;

– от 8.11.2021 до 12.11.2021 г. учениците от 8,10, 12 Б и 12В преминават в ОРЕС, а 9, 11  и 12 А клас присъствено;

 Часовете в ОРЕС /обучение от разстояние  в електронна среда/ се осъществява онлайн в реално време в платформата Майкрософт Тиймс  при спазване на следните правила:

– занятията се провеждат във виртуалната стая на преподавателите;

– задължително е наличието и използването на камера;

– учениците са с изключени микрофони;

– на учениците се поставят оценки и се пишат отсъствия;

– спазва се утвърденото седмично разписание  при продължителност  на часа 40 минути;


В дните между 11 и 15 октомври, в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен, която е иновативно училище, се проведоха серия от интердисциплинарни уроци с 12 а, 12б и 12 в клас.

Включването на интердисциплинарния подход чрез разширяване използването на интегрирани уроци, допринася за развитие на креативното мислене у  учениците, повишаване интереса им към предметите и увеличава тяхната ангажираност и активност в учебните часове.

Интердисциплинарните уроци обхванаха предметите Математика и Информационни технологии.

Като част от подготовката на дванадесетокласниците, след провеждане на теоретична подготовка по статистика, бяха проведени часове в кабинета по „Информационни технологии“.

Учениците трябваше да комбинират знанията си от часовете по математика с тези по информационни технологии и да създадат графики на ексел.

Конкретната тема (статистика и екология) на часовете беше свързана с актуалния в днешно време проблем за вредата от замърсяването на околната среда с пластмасови отпадъци.Уважаеми родители, предоставяме ви  списък с  антигенни   тестове за самотестуване  на учениците за COVID-19. Към всеки тест има инструкция за употреба и вземане на проба. Тестовете са разрешени от  Изпълнителната агенция по лекарствата.Информацията се предоставя за вземане на решение  относно тестване на  децата ви.

>>>>приложениеАГтестове за SARS-Cov 2 към07.10.2021<<<<


           Професионална  гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – град Плевен  подкрепя напълно  дейностите, свързани с интернационализацията на Европейското пространство за образование през  периода 2021-2027 в съответствие с Акредитацията за професионално образование „Еразъм+“. Училището ни участва в програмата от 2003 г. и се е доказало в администрирането на мобилностите с отлични резултати. Желанието ни е да  включим цялата училищна общност в дейностите на програмата  през периода 2021-2027 г. при спазването на Хартата за мобилност.

           На 14,15 и 16 октомври 2021 г.  в целия свят се провеждат дни на Еразъм+, обявени от  Европейската комисия.      

           В отбелязването на тези събития  днес – 14 октомври  се включи и  Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“- град Плевен.  Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната  мобилност и положителното въздействие на резултатите от програмата „Еразъм+“. В периода 2019-2021 година участваха 73 бенефициенти, от които 50 ученици и 8 придружаващи лица и 15 учители. Групите, които се  завръщаха, споделяха своите впечатления от проведените мобилности. В организациите-партньори  те създадоха нови контакти, спечелиха  приятели, придобиха  професионални компетенции и се запознаха с културата  и ценностите на редица европейски държави.

              В училището днес е  подредена изложба с информационни материали за  програмата и проведените мобилности,  презентация с резултатите и моменти от  практиката в реална работна среда на  участниците  в Италия  и  Португалия. Ученици и учители  споделиха интересни моменти и преживявания по време на мобилността.

            Директорът на гимназията  г-жа Малинка Маринова поздрави всички за високите резултати, както и екипа на проекта за професионализма при подготовката и реализирането на проектите. Участниците получиха  раница, която да използват  при други проекти и сертификатите Европас мобилност, които доказват придобитите  професионални  умения. На днешното събитие присъстваха и партньорите от ЦСОП „П. Р. Славейков“, които също бяха включени в една от мобилностите в гр. Виченца- Италия. Поздрав към всички  присъстващи поднесоха  учениците от  формация „Еразъм 21“ , които изпълниха танца „Мечти за бъдещето“ както и от   Александра Михайлова – ученичка от 10 б клас, която изпя песента „Нищо не ме спира“.

         Събитието беше  посетено от ученици и учители от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ при спазване на  противоепидемичните мерки.


„Светът има нужда от магията на думите, светът има нужда от поезия“ – под  това мото учениците от 8 „Б“,“В“ и „Г“  клас на ПГТ „Ал. Константинов „ се включиха в инициативата за отбелязване на Международния ден на поезията – 1.октомври. В часовете по литература под ръководството на г-жа М.Митовска  се проведоха литературни четения,  публични изказвания и дискусии, свързани с проблемите на културата и изкуството в живота на съвременния млад човек. Учениците представиха любими свои поети и техни творби, срещнаха се с Александра Илиева, възпитаничка на гимназията, изкушена от поезията. Тя представи пред публиката свои стихове и сподели кое я вдъхновява да пише. Гости на събитието бяха  г-жа В.Лазарова , помощник- директор, и г-жа И,Илиева, преподавател по БЕЛ. Събитието е част от инициативите, предвидени в Годишния план на ПГТ“Ал. Константинов“ и Плана на МОХД за насърчаване на четенето.


Туризмът има изключително важна роля  в социалния, културния, политическия и икономически живот на обществата по целия свят. Световната Организация по туризъм към Обединените Нации обявява 27 септември за  Световен ден на туризма,  чието начало започва от 1980 г.

 Ученици от Професионална гимназия по туризъм Алеко Константинов“ гр Плевен, отбелязаха Световния ден на туризма с различни инициативи.

Учениците от 11 „В“ клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“ отбелязаха този ден, като посетиха Художествената галерия „Дарение – колекция Светлин Русев“, гр. Плевен. Насладиха се на платната на българските: художници Илия Бешков, Владимир Димитров – Майстора, проф. Дечко Узунов, Злато Бояджиев и др. Бяха приятно изненадани от подарената палитра, с която е работил художникът- плевенчанин и дарител – Светлин Русев.


С информационна кампания и дейности в час на класа в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен бе отбелязана Европейската седмица на мобилността, която се провежда традиционно от 16-ти до 22-ри септември от 2002 г. насам. 
Основната тема за 2021 г. е „Устойчива мобилност за безопасен и здравословен начин на живот“. 
         В рамките на тези дни се провежда и второто издание на „Дни на безопасността на Европейската мрежа 
на службите на пътна полиция  ROADPOL”, като посланието на кампанията за 2021 година е „Лесно е да спасиш живот!Просто спазвай правилата!“. 
21 септември 2021 г. е обявен за Ден без загинали на пътя. Инициативата допринася за създаване на оптимални условия за безопасно придвижване на учениците чрез изучаване правилата за движение по пътищата, за изграждане у учениците на ориентировъчна основа за действие в многообразните условия на пътното движение и формиране на механизми за физическа защита като участници в движението.
Уведомяваме Ви, че откриването на новата учебна година в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, ще се проведе на 15.9.2021 г. в южната част на училищния двор при следния график:

  • за 8 клас от 10.00 часа;
  • за 11 и 12 клас от 11.30 часа;
  • за 9 и 10 клас от 12.30 часа.СВОБОДНИ МЕСТА ЗА  УЧЕНИЦИ ЗА УЧЕБНАТА  2021/2022

9 Г  клас – специалност „Изпълнител на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове – 3 места

10 А – специалност  „Организация на хотелиерството“ – 4 места

10 Б – специалност „Организация на туризма и свободното време“ – 3 места

10 В – специалност  „Екскурзоводско обслужване“ – 13 места

10 Г – специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“ – 4 места

11 В – специалност  „Екскурзоводско обслужване“ – 7 места

11 Г – специалност „ Изпълнител на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“ – 1 място

11 Г – специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“ – 5 места


Свободни места след трети етап на класиране за VIII клас

специалност Организация на туризма и свободното време – 2 места

Срок за подаване на документите – 10.09.2021г.

Необходими документи:

1) Оригинал на Свидетелство за основно образование

2) Оригинал на медицинска карта