Новини 2018/2019 г.


Свободни места: специалност Социална работа с деца и семейства в риск с разширно изучаване на англ. език – 5 места специалност Организация на туизма и свободното време с разширено изучаване на англ„ език – 5 места специалност Екскурзоводско обслужване с разширно изучване на англ.език – 12 места Срок за записване до 10 септември Скъпи учители и родители, Търсят се доброволци за боядисване на радиаторите в училище. Желаещите могат да се включат на 30 и 31 юли (вторник и сряда) като си носят и четка за боядисване. Нека заедно да направим красиви класните стаи! За контакти: тел. 0889372669 г-жа Богданова, мениджър на екипа

Обичам моето училище

Щастливи сме да ви уведомим, че спечелихме дарение от LightSource charity, което ще направи красиво и уютно нашето училище. Целта на проекта „Обичам  моето училище“ е да подкрепи образованието,  да подобри и осигури комфортна и релаксираща учебна среда  в училищата, да  повиши реализацията на креативния потенциал и осъзнатост на децата до 18-годишна възраст чрез декорация. Ще бъде изработен красив интериорен дизайн на училището ни.
 1. Стаите, коридорите и фоайетата ще бъдат естетично украсени и в тях ще витае приказно-красива атмосфера. 2.Доброволчески групи от деца, учители и родители изработват мебели от рециклирани мебели за фоайета.
 2. Създават се кътове с “Цветя Чистачи” и “Билкови градинки”, които ще пречистват въздуха в класната стая.
Допълнителна информация може да намерите и на: Уебсайт на ЛайтСорс/ Youtube канал на ЛайтСорс Facebook страницата на ЛайтСорс
 ДО  ЧЛЕНОВЕТЕ  НА   ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ  В ПГ ПО ТУРИЗЪМ “АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“  ГРАД ПЛЕВЕН                                                    П О К А Н А                  УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,            Във връзка с осъществяването на дейности на Обществения съвет, Ви каня на заседание., което ще се проведе на 12.07.2019 г. /петък/ от 10.00 часа в дирекцията на училището  при следния дневен ред:
 1. Запознаване с отчета за  изпълнението на делегирания бюджет на училището за второто тримесечие на 2019 г.
                                                Докладва: Главен счетоводител
 • Информация за проект „Обичам моето училище“
                                                            Докладва: Директор С уважение, Тодорка Калинова Председател на ОС към ПГ по туризъм „Ал.Константинов“, Плевен
                                                         УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,  Тази година подаването на заявление за участие в първи и трети етап на класиране ще бъде само по електронен път. Това може да стане:
 • без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието;
 • със съдействие на училището, в което ученикът завършва VII клас в рамките на работния ден;
 • със съдействие на друго училище, определено от началника на РУО –Плевен, в рамките на работния ден.
Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа  https://priem.mon.bg и индивидуален код за достъп. За начина на подаване на заявление онлайн може да се информирате от приложеното указание.

               Уважаеми старши посланици, Бих искал лично да Ви благодаря за участието Ви в нашата кампания #тозипътщегласувам и за големия Ви ентусиазъм и всеотдайни усилия за нов тласък на европейската демокрация. Европейските избори минаха и бяха паметни! Те представляваха решаващ момент за нашия Съюз. Осъзнахме колко крехка може да бъде демокрацията, ако хората не участват активно в нея, а когато неистините не бъдат оспорвани, те могат лесно да превърнат многообразието в разделение.  Политическите резултати от изборите, разбира се, са въпрос на лично мнение, но общата избирателна активност е победа за Европа, за демокрацията и за всеки един от нас. 51% от европейците гласуваха. Това е повече от осем пункта над избирателната активност през 2014 г. и най-високата активност от 1994 г. насам. Това не би било възможно без Вас. Вие помогнахте на Съюза да се доближи до хората, гласуващи за първи път, и те да осъзнаят значението на гласа им на тези избори. Благодарение на активното Ви участие в Програмата за училища посланици на Европейския парламент учениците научават за европейската парламентарна демокрация и ценности. С Вашият принос и силния Ви призив за гласуване стигнахме до по-голям брой европейци, отколкото бихме могли да достигнем сами. В контекста на настоящата несигурност Вашата всеотдайност за популяризиране на изборите и ценностите на нашия Съюз имаше и ще продължи да има значително въздействие. Ние сме изключително благодарни за това. Благодарим Ви за вашата всеотдайност към програмата и желаем на Вас и Вашите ученици по-нататъшни успехи.  Искрено Ваш, Джауме Дук Говорител на Европейския парламент Генерален директор на Генерална дирекция „Комуникация“
Тържествено връчване  на  дипломи  и свидетелствата за професионална квалификация  на випуск 2019  –  20.06.2019 г. от 15.00 часа в   учебната зала по сервиране и барманство.
В света на професиите На 3 юни 2019 г. ученици от 9 и 11 клас към клуб „Кариера“ посетиха Великотърновския унивеситет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф. д-р Андрей Андреев, директор на Бюрото за кандидатстудентска информация и реклама,  разказа за историята и традициите на университета, начините за кандидатстване,  специалности, факултети, студентско кредитиране, студентска мобилности и други. След срещата учениците разгледаха Ректората и библиотеката. Професиографската екскурзия продължи с посещение на Корпус 5, където учениците разгледаха отделните факултети и получиха материали от университета, свързанио с кандидатстването. Интерес предизвика и посещението на Институт „Конфуций“ във ВТУ. През 2018 г. с помощта на Институт „Конфуций“ във ВТУ китайския език и култура се преподава в 14 български града. Информация, свързана с кандидатстване във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ можете да намерите на: www.priemunivt.bg
Отличие „Неофит Рилски“ връчи областният управител на гр. Плевен Мирослав Петров на Анелия Илиева, педагогически съветник в ПГ по туризъм „Ал. Константинов“ – Плевен.
Отличия бяха връчени на десет учители и директори на училища в Плевен и областта. Всяка година по повод 24 май се връчва на изявени педагози. Номинации за отличието са направени от педагогическите колективи и синдикалните организации. „В професионален план всеки от вас е доказал своите качества и е заслужил високата оценка на министъра на образованието. Продължавайте с личния си пример да вдъхновявате вашите ученици, да ги насърчавате да работят за реализиране на мечтите си, да гледат отвъд хоризонта на възможностите си. Защото енергията и потенциалът на младите хора се нуждаят от подкрепа и грижи, за да се развиват. „, пожела областният управител Мирослав Петров преди връчването на отличията. Той отбеляза, че трудът на учителите заслужава адекватно заплащане и това е ясно очертано като водеща политика на правителството. С поздрав към отличените се обърна и началникът на РУО – Плевен Албена Тотева. „Вашият труд заслужава признание. Пожелавам ви да сте все така упорити, инициативни, за да постигате не само лични успехи, а и за каузата образование. Вярвам с достойнство ще носите това отличие и то ще е основание за постигане на още по-високи резултати“, подчерта Албена Тотева.
ПГ по туризъм „Алеко Константинов се включи в тържественото празнично шествие, организирано от Община Плевен, по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На 22.5.2019 г. се проведе спортен полуден в „Кайлъка“. Ученици и учители се включиха в мероприятието.
За трета поред година ученици от ПГ по туризъм ,,Алеко Константинов“ се включиха в провеждането на туристически игри на открито организирани от ТД ,,Кайлъшка долина“. Седмият преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приз ,,Кристален еделвайс“ – ,,Кайлъка“ 2019, се проведе на 18.05.2019г. на х.,,Среброструй“. Учениците: Наталия от 9 В клас, Филип от 11 в клас, Пламен от 10 в клас, Красимир и Мартин от 10 б клас след оспорвана битка завоюваха Първо място в дисциплината Построяване на палатка, където нашият отбор работи най-бързо и сръчно и Второ място в състезанието Комплексна туристическа щафета, което включваше 4 елемента: бягане с чувал, колокрос, преминаване по въжен мост и крос.             На 11 май 2019 г. учениците от ПГ по туризъм „Ал. Константинов“ за поредна година отбелязаха международния ден на музеите в „Нощ на музея“. Под ръководството на учителите Н. Реджова и П. Христова ученици от 9, 10 и 11 класове показаха своите умения като помощници – екскурзоводи в залите на Регионален исторически музей и в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. В историческия музей, в отдел „Археология“, беше изложена голямата наскоро открита многобройна находка сребърни монети от XV век. В панорамата учениците успяха да се снимат с участниците в клуб „Традиция“.
Викторина за Деня на Европа Дни преди отбелязването на деня на Деня на Европа -9 май в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен,  започна информационна кампания за институциите на ЕС, за ценностите, за това, какво е направил ЕС за нашия град и регион. Кратка информация беше залепена по вратите на класните стаи, а във фоайето на училището бяха поставени множество постери с информация. На 9 май – Денят на Европа, младши посланиците на ЕП и техните ръководители организираха викторина, в която се включиха ученици от 8 до 11 клас. Най – активните получиха награди. Основен акцент във викторината бяха предстоящите Евроизбори и необходимостта от информиран избор. Учениците бяха изключително ентусиазирани, с много нови идеи и пожелаха отново да се проведе празник на ЕС.
Младежкия екип „Европа“ към Представителството на Европейската Комисия гостуват на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен Отбелязването на деня на Деня на Европа -9 май в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен, започна  още на 7 май, когато по покана на младшите посланици на ЕП, в училището гостуваха представители на Младежкия екип „Европа“ към Представителството на Европейската Комисия. Студентките от Софийския университет, факултет  по Европеистика – Александра Ваковска и Росица Лилова, представиха изключително интересна презентация на тема „Европейски избори“. Презентацията предизвика множество въпроси сред присъстващите ученици, много от които вече с право на глас в предстоящите Европейски избори. В очерталата се дискусия любезните и високо информирани гости отговориха на всички поставени им въпроси и предразположиха учениците към активно участие в Европейските изборите и осъзнаване на необходимостта от изразяване на позиция по въпроси свързани с тяхното бъдеще.
                На 09.05.2019г.  в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен ученици и учители смениха своите роли. Това бе Денят на ученическото самоуправление, в който се включиха ученици от 8 до 11. клас и се проведе за поредна година в гимназията. Те се потопиха в атмосферата на училищния живот, като за един ден поеха задълженията на директор, заместник-директори, учители, педагогически съветник  и служители, запознавайки се със спецификата и отговорностите на съответната длъжност в реални условия. Денят премина с много настроение и емоции, като единодушно всички изразиха мнение, че учителската професия е трудна и отговорна. Заставайки от „другата страна“, учениците разбраха колко е важна дисциплината и добрите взаимоотношения учител-ученик за постигане ефективност на учебния час.

На 13.05.2019 г. (понеделник) в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ ще се проведе Ден на отворените врати. Всички ученици да бъдат с училищна униформа – бели ризи/блузи, черни или тъмносини панталони/поли/, тъмночервени пуловери.
https://www.youtube.com/watch?v=R3tErFvAgag


В навечерието на Великден учениците от  Гимназия по туризъм свещенодействат с усмивка, внимание и професионален почерк! Старателните момичета и момчета от 10а клас показаха отлични кулинарни умения и талант в занятие по учебна практика – Организация и функциониране на кухнята!
Денят на земята – 22 април бе отбелязан в ПГ по туризъм“Алеко Константинов“ – гр. Плевен с информационна кампания – изработване на табла с интересни факти за историята на празника и със защитени  растения от Червената книга на България. Ученици от клуб „Млад еколог“ запознаха  съучениците си в час на класа с последствията от замърсяването на околната среда и ги призоваха да спазват някои простички неща, които всеки един от нас може да направи за опазването на нашата планета.
Великденски благотворителен базар В ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ започна благотворителен великденски базар „С добро по Великден“. Мероприятието бе открито от госпожа Малинка Маринова, директор на училището, която закупи първите великденски сувенири.

На 15.04.2019 г. учениците Деница и Селена от 11 клас и Надежда и Мариела, 9 клас се срещнаха с ученици от 7 клас на ОУ „Св. Климент Охридски“-град Плевен. Представени бяха професиите, изучавани в Професионална гимназия по туризъм. Пожелаваме успех на НВО и очакваме нашите бъдещи осмокласници.
cof

                 ПЪРВО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО  ХОТЕЛИЕРСТВО И ТУРИСТИЧЕСКА                                                
dav
                 АНИМАЦИЯ          От 11 до 13 април 2019 година  в хотел Интернационал,  КК „ Златни пясъци“  се организира Първото национално състезание  за Най-добър млад хотелиер и най-добър млад аниматор,  организирано от  Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство и Българската  хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В надпреварата участваха 22 училища от цялата страна. Тази инициатива  даде възможност за задълбочаване  връзките  между училищата и хотелиерския бизнес.              Учениците от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ участваха в състезанието  и в двете категории: „Най-добър млад хотелиер“ и „Най-добър млад аниматор“. Достойно се представиха, като:
 • най-добър млад хотелиер – Марин Георгиев Василев  /11 „а“ клас /;
 • най-добър млад аниматор – екипът от: Вяра Георгиева Филипова /12 „а“ клас /;, Златина Георгиева Георгиева, Илияна Цветелинова Илиева и Кристиан Викторов Георгиев /11 „а“ клас / и Мартин Руменов Моцев /11 „б“ клас /.
Администраторът Марин Василев показа своите знания и умения, посрещайки английско-говорящи туристи и отговаряйки на казус – ситуация. Екипът аниматори от 11 и 12 клас разиграха част от българския народен обичай „Веселието на момите и момците на Гергьовден“. В анимационната програма се включиха и зрителите.             За своята изява в първото Национално състезание по хотелиерство и туристическа анимация учениците бяха подготвени от своите учители г-жа Саша Дачева и г-жа Нуртен Реджова. Училището получи плакет за участие, учениците  грамоти и подаръци , а журито награди анимационната програма на нашия отбор с грамота за най-креативна декорация.
На 15 .04.2019 г. се проведе ден на отворените врати в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ Плевен. Гостите бяха посрещнати на езици изучавани в гимназията: английски, немски, руски, испански,италиански и съпроводени по маршрути от ученици професия „Екскурзовод“. Родители и бъдещи осмокласници разгледаха базата на училището,най-добрата в професионално отношение за успешна професионална подготовка и прилежащите учебно-тренировачни кабинети по професии. Интерес предизвикаха клубовете за занимания по интереси демонстрирани в: клуб“Кариера“, както и учебно тренировачните: кабинет по рехабилитация и СПА,кабинет организация на туризма и свободното време, кабинет по информатика,социални дейности, кабинети по сервиране и сомелиерство.
Като бъдещи социални работници, учениците от специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“ са готови винаги да се отзоват в подкрепа на социалните услуги в общността. С цел развитие на уменията за социална работа с уязвими групи и деца в риск, учениците от 10Г, 11Г и 12Г клас организираха благотворителна кампания за събиране на детски дрехи. Кампанията е в подкрепа дейността на Кризисен център за жени и деца, преживели насилие, който след обновяването си отново отвори врати за своите потребители. На 15.04.2019г. с учениците от 11Г клас посетихме Кризисния център и предадохме събраните дрехи. Благодарим на всички, които се включиха в тази благородна кауза!
На 10.04. 2019г. танцов състав ,,Алеко пее и танцува“ към ПГ по туризъм ,, Ал.Константинов“ се представи блестящо и на третото си поред участие в Пролетния фестивал на танцовото изкуство проведен в гр.Плевен, изпълнявайки два танца по собствена хореография.

Кулинарна демонстрация „Новото е старо –  съвременни тенденции за здравословно хранене на тийнейджъри“
На 09 април 2019 г.   в хотелски комплекс „РОСТОВ“- гр. Плевен с любезното съдействие на управителя г-н Васил Антонов и бизнес партньор на професионалните гимназии се проведе първата по рода си кулинарна демонстрация на тема: Новото е старо –  съвременни тенденции за здравословно хранене на тийнейджъри. Организатори на междуинституционалното сътрудничество и взаимодействиесаПрофесионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен,  Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – гр. Плевен и ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен съвместно с бизнеспартньори. Специални гости бяха шеф – сладкарАлекс Иванчеви шеф – готвач Владимир Тодоров, едни от най-добрите млади професионалисти в страната, със свой уникален почерк и концепция за новаторски вкусно ястия и десерт.             Заедно с кмета на Община Плевен, заместник областен управител, експерти от Дирекция  „Приобщаващо образование“ МОН, началника на Регионално управление на образованието – Плевен,  началник отдел  „Образование и култура” в Община Плевен, експерта на професионалното образование и обучение в РУО – Плевен, диетолога от РЗИ – Плевен, директори, педагогически специалисти и ученици от училища в град Плевен се обединиха за намирането на по-добрата подкрепа на съвременните тенденции здравословното хранене на тийнейджърите.Кулинарната демонстрация беше открита със специален  поздрав от танцов състав „Алеко пее и танцува“ при ПГ по туризъм „Алеко Константинов“.
Благодарение на училищното ръководство на 08.04.2019г. учениците от 10, 11, и 12 клас, специалност „Социална работас деца и семейства в риск“ имаха възможността да посетят гр.София и да се запознаят отблизо с дейността на две ефективни и качествени социални услуги. Бяхме топло посрещнати от  мениджъра на Ресторант HOPe  Георги Колев и  Теодора Колева изпълнителен директора на Фондадация за социална промяна и включване. Ресторантът е социално предприятие, което предоставя на клиентите си възможност да подкрепят посредством своите поръчки младежи, израснали в социални институции.  Господин Колев  мотивиращо и емоционално разказа на учениците за развитието и дейността на социалното предприятие. Те се запознаха с работещите там младежи и с лекота създадоха контакти, типични за възрастта им. След това посетихме Дневен център „Светове“ към Фондация „Светът на Мария“. В тази социална услуга учениците видяха ефективна работа и качествена грижа за хората с интелектуални затруднения, предоставяна по един по-различен начин и съобразена с индивидуалните характеристики на всеки един клиент. Соня Джонева – Ръководител на дневния център по увлекателен и достъпен начин запозна групата с дейността на ателиетата, в които клиентите на центъра готвят, изработват сувенири и се упражняват в ежедневни дейности с цел повишаване качеството на техния живот и лична независимост.  Както и с възможността за подкрепа на клиентите за реализация на пазара на труда. Еднодневната екскурзия беше изморителна, но много ползотворна и мотивираща, особено за нашите зрелостници.
Младшите посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“  – имаха незабравима среща с Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан – Посланик на Израел  в Република България. Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан изнесе лекция на тема: „Толерантност“ и дискутира с учениците необходимостта от приемане на „другия“ и споделяне на добри практики по толерантност. Акцент в дискусията представляваше необходимостта от избор на всеки един човек и отговорността , която носим за направения избор. Множеството исторически препратки  по спасяването на българските евреи през Втората световна война, мотивираха младите хора да търсят и разпространяват примери за толерантност в съвременността. 
Обмяна на опит – град Своге Родители и учители от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ град Плевен посетиха Професионална гимназия „Велизар Пеев“ град Своге. Посещението е част от дейностите по Проект „Родители в действие на НП „Заедно за всяко дете“. Споделени бяха иновативни методи на работа с учениците за развиване на техния професионализъм и мобилност на пазара на труда и непосредствената работа с родителите. Впечатление направи материалната база на училището и постиженията на учениците в различни области. Дискутирани бяха въпроси, свързани с подкрепата на родителите и тяхната роля при мотивирането на децата им и развиване на гъвкави умения, необходими за реализацията на трудовия пазар. Реализираната обмяна на опит допринесе и за развиване на добри взаимоотношения с нов партньор в областта на професионалното образование.Пътуването беше съчетано и с почивка сред природата в чифлик „Ненкови“ и разглеждане на ферма с животни, закътани високо в планината с.Осеновлаг, община Своге. Това място се посещава от много туристи, запленени не само от красивата природа и чистия въздух, но и заради разположения манастир „Седемте престола“, който посетихме. Черепишкият манастир е другата забележителност, разположена в Искърското дефиле. Любимо място на Алеко Константинов и Иван Вазов. Два дни прекарани заедно – учители и родители, споделени впечатления и позитивни преживявания. За да разгледате снимки, посетете раздел проекти – „Заедно за всяко дете“.
Ученици от ПГ по туризъм с награди от Национално състезание по Предприемачество Ученици от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ гр. Плевен участваха в Национално състезание по Предприемачество в СА “Д.Ценов” гр. Свищов.Учениците трябваше да разработят проект, по който да се създадат нови продукти и да се открият предимствата и недостатъците им. Наградени бяха четири ученици с едно трето място и три специални награди. Също така учениците получиха сертификат, с който могат да кандидатстват във висшето учебно заведение, след завършването си.
   Преподавателите г-жа П. Мончева и г-жа П. Богданова от ПГ по туризъм „Ал. Константинов“ участваха в първата Национална училищна конференция „Споделени педагогически практики в преподаването на природни науки“, проведена на 22-23.03.2019г. в 51.СУ „Елисавета Багряна“ – гр.София под патронажа на Министерство на образованието.              Пред колеги от цялата страна те представиха иновативна практика – интердисциплинарен урок „Лостови системи в човешкото тяло“, интегриращ знания по физика, биология и  физическо възпитание и спорт и чрез който се стимулира интереса и креативността на учениците.
На 21 и 22 март учениците от ПГ по туризъм участваха в Националната ученическа конференция „Европейският парламент избран от мен 2019“ под патронажа на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.
В конференцията – състезание взеха участие 20 училища. Учениците се състезаваха в четири категории – 1. Проект; 2. Презентация; 3. Есе/Разказ; 4. Видеоклип, рисунка, плакат, фотография и колаж.
Целта на състезанието беше да се предостави възможност за творческа изява на ученици с познания, придобити практически умения и компетентности в областта на Европейския парламент и предстоящите избори за членове на Европейския парламент, Европейския съюз и гражданското образование, като се акцентира върху европейските ценности и идеали и борбата с фалшивите новини, чрез информиран избор.
В отбора на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ участваха учениците: Ралица Стоянова – 11.А клас
Кристина Захариева – 8.Б клас С ръководители: Елеонора Берова и Ваня Иванова Учениците се представиха успешно във финалния кръг на Националната конференция – състезание за училища посланици на ЕП и завоюваха III място в категория „Проект“.
Като посланици те начертаха трасето, по което ще тръгнат техните последователи. Избраха своята отговорност да гласуват не за кого, а за какво – за обединена Европа, за справедливостта и човечността. Като част от европейското семейство и граждани на Европа те подкрепиха хората с ценности и направиха своя избор като посланици – никога да не забравят посланията които осмислят живота ни по най-достоен начин.
Катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов, Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и специалност „Финанси“ за поредна година организират национален On-line конкурс за зрелостници. Тазгодишното предизвикателство е написването на ЕСЕ на тема: „ПРОЕКТИ С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ-ДОБРИЯТ ПРИМЕР В МОЯ РОДЕН КРАЙ“ Конкурсът е предназначен за зрелостниците от всички средни училища в страната и чужбина. Всеки желаещ да участва следва да подготви и изпрати своето авторско есе в срок до 08 април 2019 г. на e-mail адресът на катедрата: department.fk@uni-svishtov.bg При изпращане на разработката, като „Тема“ /Subject/ на e-mail-а трябва да бъде посочено: Ese2019. Есето да е в обем до 3 стандартни страници (за улеснение е наличен макет за работа в MS Word). Наименованието на файла трябва да бъде, както следва: Ese2019-X-Y-Z, където X – лично име на автора, Y – фамилно име на автора, Z – населено място по лична карта, примерно: Ese2018-Ivan-Ivanov-Sofia. Повече информация може да откриете на адрес: http://finance1952.com/ese2019/ Призовите места ще бъдат обявени на 8.IV.2019 г. в рамките на 67-та годишнина от създаването на Първата българска финансова катедра. Всеки отличен участник ще получи поименен СЕРТИФИКАТ, гарантиращ приема му по първа избрана специалност през учебната 2019/2020 г. и ПАРИЧНА СТИПЕНДИЯ в размер на 200 лв. за първия Студентски празник /08 Декември/, за всеки автор записал се като студент-редовна форма на обучение, специалност „Финанси“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов. Линк с информация от сайта на Стопанска академия: https://www.uni-svishtov.bg/bg/news/natsionalen-konkurs-za-zrelostnitsi-proekti-s-evropeysko-finansirane-dobriyat-primer-v-moya-roden-kray
ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ

По случай Световният ден на социалната работа 19 март 2019 г. се проведе традиционният концерт, организиран от студентите от специалност „Социални дейности“ на Медицински колеж към Медицински  университет Плевен. Учениците от ПГпо туризъм „А. Константинов“ , специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“ участваха като партньори в реализирането на събитието, което предоставя сцена за изява на потребителите на социалните услуги в Община Плевен. На концерта нашите ученици представиха етюд на тема „Доброволчеството – начин да направим света по-добър“.Танцовият състав ,, Алеко пее и танцува“ към ПГ по туризъм ,,Алеко Константинов“ за поредна година взе активно участие в мероприятието изпълнявайки два народни танца по собствена хореография. По този начин учениците и техният ръководител г-жа Зорница Борисова поздравиха всички гости и участници, дошли да отбележат Световния ден на социалния работник
Учениците от 10 и 11 клас специалност „Социална работа с деца и семейства в риск”, г-жа М.Маринова – Директор на училището, както и преподаватели по професионално обучение участваха в дискусионен форум на тема „Социалната работа – избор, призвание и необходимост“, проведен по инициатива на Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – гр.Плевен в навечерието на Световният ден на социалната работа 19 март 2019 г. С него се постави начало на седмицата на действията, посветена на социалната работа. Публичното събитие е с фокус към млади хора, ориентирани към социалната работа, за приемане на реалните параметри и послания свързани с професията „социален работник“ и нейните предизвикателства и мотивиране на младежите за включване в инициативи със социална насоченост и не на последно място да се популяризира дейността, пряката работа с деца и лица от уязвими групи в рамките на социалните услуги на територията на Област Плевен. Учениците имаха възможност да се запознаят с дейността на социалните услуги в общността и да представят своето училище, както и дейностите, свързани със съвместната работа и реализиране на обучението в реална работна среда по време на учебните и производствени практики.
EURES мрежа През месец март учениците от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ проведоха информационна среща с г-жа М. Кънева от Дирекция Бюро по труда, Плевен. Младите хора се запознаха с Европейският портал за професионална мобилност – EURES.
ПГ по туризъм „Алеко Константинов” Плевен се представи с класа, атрактивност и изискан стил на регионалния кръг на „Панорама на професиите 2019” проведен в гр.Велико Търново   14-16.03 2019 год.    Блестящите Кристин Пелова от 12а клас и Велислава Цекова от 11а клас показаха отлични умения и професионализъм в категория „Най-добър млад сервитьор” и „Най – добър млад барман”    Предстои им участие  в национален кръг на  панорамата в гр.Пловдив през месец април.
На 11.03.2019 г. Плевенското сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов “ връчи своите годишни награди в присъствието на Илия Милушев съветник на президента Радев,Иво Антонов директор на дирекция в МО,Татяна Божинова зам.областен управител,Донка Михайлова кмет община Троян,бригаден генерал Пламен Богданов началник на НВУ „Васил Левски“. С грамота и почетен знак за доблест и благородна постъпка получи ученичката Юлия Красимирова Петрова от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ гр. Плевен 11г клас специалност „Сътрудник социална дейност“.

Посещение на Народното събрание на Република България  от Младшите посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“-Плевен Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“-Плевен  бе избрана за училище посланик на Европейския парламент. Следвайки програмата от предвидени дейности, Младшите и Старшите посланици посетиха Народното събрание на Република България, където се запознаха с развитието на парламентаризма и законодателната дейност на Народното събрание. С това посещение бе отбелязано началото на честванията на 140 –тата годишнина от приемането на Търновската конституция – най-демократичната за времето си европейска Конституция, което по естествен начин приобщава България към европейските ценности  преди 140 години. Учениците разгледаха Народното събрание, влязоха в Парламентарна зала и се разходиха в кулоарите на Парламента. Почувстваха се горди от възможността да се докоснат до висшата законодателна власт на България. Някои от тях проявиха гражданска позиция и пожелаха в бъдеще да станат  законотворци на страната си и да живеят в един по-красив и достоен свят. 
Участие в ролева игра „Законодателен процес в ЕС“ на младшите европейските посланици от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“-Плевен Младшите посланици на Европейския парламент имаха уникалната възможност да участват в ролева игра „Законодателен процес в ЕС“, която се проведе в Дома на Европа в София. Пилотният проект на играта е разработен от Парламентариума  на Европейския парламент, чиято цел е да запознае младите хора с механизма на вземане на решения и гласуване на Директиви в Европейския парламент. Младшите посланици влязоха в ролята на евродепутати, като се разпределиха в четири парламентарни групи и получиха възможност, също като членовете на Европейския парламент, да обсъдят две предложения за Директиви. Първоначалното притеснение бързо отстъпи място на ентусиазъм и решителност да стигнат до крайно решение по двата поставени проблема: „За безопасността на водите“ и „Идентифицирането на личността“. Също като депутатите  на Европейския парламент  те събираха информация, преценяваха нейната стойност, определяха позицията на своята политическа партия и я отстояваха пред  другите  групи, водеха преговори и правеха компромиси със своите позиции, за да бъде постигнат резултат. Следваше представяне на позицията на парламентарната група пред медиите и обществеността, което се оказа не лека задача. Накрая всеки гласуваше по съвест за своите убеждения и Директивите бяха приети с мнозинство. Динамиката на играта провокира у учениците бързи и нетрадиционни решения. Въпреки умората  Младшите посланици искаха играта да продължи, а те да вземат реални решения, касаещи тяхното бъдеще. За участието си в играта на Младшите посланици бяха връчени сертификати от Европейския парламент, които ще им послужат за обогатяване на тяхното CV .
Младшите посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Плевен от клуб „Европейски хоризонти“ се срещнаха с Председателя на Общинския съвет на гр. Плевен – г-н Мартин Митев , с когото обсъдиха европейското бъдеще на общината, възможностите за развитие на младите хора в Плевен, както и предстоящите Европейски избори и бъдещето на Европейския съюз. Особен интерес за Младшите посланици представляваха въпросите, свързани с европейските проекти, които се реализират на територията на общината, както и взаимодействието на общината с  институциите на Европейския съюз. Учениците  с ентусиазъм задаваха въпроси, касаещи проблемите в образованието и перспективите за обучение и реализация в гр. Плевен. Г-н Митев отговори на всички поставени  въпроси и призова младите хора към активна гражданска позиция  по въпроси, свързани както с развитието на общината, така и с развитието на страната и на целия Европейски съюз.
С ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ Плевен всяко парти е наслада и изтънченост. Възпитаниците на гимназията предоставиха професионален сервиз на Областна администрация Плевен по повод 20 год. юбилей.
ПАНОРАМА  НА ПРОФЕСИИТЕ 2019 Г.  В ПГ ПО ТУРИЗЪМ ПЛЕВЕН!     На 26.02.2019 г. в модерно обзаведените учебни кабинети по ресторантьорство на гимназията се проведе вътрешен кръг на ежегодното състезание  в категории „Най-добър млад сервитьор” „Най-добър млад барман” „Най-добър млад готвач”   Експертното жури беше представлявано от преподаватели в гимназията и гостуващи  професионалисти –  партньори на училището.   Първенците Кристин Пелова от 12а клас и Велислава Цекова от 11а клас ще  представят училището в предстоящото регионално състезание,което ще се проведе в гр. Велико Търново през месец март 2019.     ПГ по туризъм подгатвя и състезатели за участие в предстоящите състезания по професии
 • хотелиер
 • аниматор
което ще се проведе за първи път   през месец април в КК”Златни пясъци” хотелски комплекс „Интерконтинентал” по инициатива на  Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство /АУРХ/ ,чиито дългогодишен председател е г-жа Малинка Маринова, директор на ПГ по туризъм ”Алеко Константинов” Плевен.
Тренинг с родители По проект „Родители в действие“, Национална програма “Заедно за всяко дете“, в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ се проведе тренинг с родители на тема „Семейството и училището заедно срещу насилието и тормоза в училище“ с модератор Анелия Илиева. Родителите се запознаха с механизма за противодействие на насилието и тормоза в училище и ролята на родителите. Презентираха се резултатите от проведена на ситуация на тормоз в училището. Последващите дискусии обхванаха ситуацията в училище, мерки за ограничаване на насилието и тормоза, клип „Нека се борим заедно“. Селена и Деница, ученички от 11 клас поднесоха мини спектакъл за зависимостта от социалните мрежи, след което се разисква проблема за кибертормоза. На родителите бяха раздадени материали по темата.
Николай Савов от Електроника и софтуер изнесе лекция на тема „Технологии на бъдещето“ пред клуба по работа с приложни програми с ръководител инж. Марияна Цветанова
На 25.2.2019 г. се проведе открит урок на тема „Свойство на ъглополовящите в триъгълник“. Учениците от 9а и 9б клас, под ръководството на инж. Евгени Христов, доказаха теоремата и опитно установиха верността ѝ. За целта използваха кибритени клечки. Основната идея на урока е създаване на визуални, аудиални и кинестетични асоциации в учениците за трайно запомняне и осмисляне на учебния материал.
Преносими умения На 21.02,2018 г. учениците от клуб „В света на професиите“ посетиха ЦПЛР-ЦУТНТ – Кариерно ориентиране. Тема на проведеното занятие бе „Как да се ориентирам сред толкова много професии? – Преносими умения“.  Дискусиите и ролевите игри бяха ръководени от Миглена Митева, кариерен консултант.
 На 17.02.2019г. се проведе състезание по бадминтон за девойки 8-10 клас в ОУ,,Св.Климент Охридски“ гр.Плевен, в което за първа година взеха участие и наши ученички. След  оспорваната надпревара отборът на ПГ по туризъм ,,Алеко Константинов“  успя да се класира на второ място. Ръководството на училището, както и учителите им по физическо възпитание и спорт, изказват искрени благодарности на девойките за тяхната всеотдайност, инициативност и желание за участие и се надяват догодина да постигнат още по-големи успехи.
На 25.01.2018 в регионален исторически музей, гр. Плевен, се проведе открит урок по музика с интегрирани аспекти от професионалната подготовка на тема „Българското изпълнителско изкуство на световната сцена“. Интегрираното представяне на урока беше уважено от: г-жа Малинка Маринова – директор на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, г- н Станимир Донев – управител на фирма „Фортис“ АД, Елвира Конова – експерт връзки с обществеността в РИМ, предствители на музея и учители от гимназията Урокът е разработен от  г-жа Зорница Димитрова – учител по музика, със съдействието на г-жа Нуртен Реджова – учител по професионална подготовка.  В него взеха участие ученици от 9.В и  12.В  клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“. Часът се проведе в две от залите на музея: „Културен живот на Плевен“ и „Гена Димитрова“. Учениците имаха възможност да се запознаят с историята на световноизвестни български оперни певци, инструменталисти и диригенти, свързали живота и делото си с град Плевен. Особен акцент внесе представянето на творчеството на оперната певица Катя Попова, което направи Десислава Георгиева – ученичка от 9. В клас. Първата част на урока завърши под звуците на рояла на Катя Попова и изпълнението на „Приспивна песен“ от Йоханес Брамс на немски език. Във втората част на урока учениците изслушаха беседа за живота и творческата дейност на оперната прима Гена Димитрова, представена от ученичката от 12.В клас – Кристиана Йорданова, подготвена от г-жа Реджова. В зала „Гена Димитрова“ учениците се насладиха и на документален запис от операта „Аида“ с участието на Гена Димитрова и Лучано Павароти. Урокът завърши с изпълнение на песента „Хей, поле широко“, с която Гена Димитрова кандидатства в Държавната консерватория (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“).
Ролята на музикалното изкуство в обществото разискваха ученици от 9. Б клас в часа по музика На 25.01.2018 г. с учениците от 9. Б клас на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ се проведе интегриран урок по музика и история. Занятието беше проведено от Зорница Димитрова – учител по музика и Елеонора Берова – учител по история. Темата на урока беше „Социалната роля на музикалното изкуство“. Дискусията по темата беше поставена в конкретна историческа ситуация – Студената война и войната във Виетнам. След като проследиха историческия развой на Студената война и големите кризи и сътресения в обществото през този период, учениците имаха възможност да се запознаят със същността и значението на протестната песен като феномен на световната музикална практика, както и да чуят едни от най-известните антивоенни песни, свързани със Студената война. Специално внимание беше отделено на Войната във Виетнам и антивоенните протести, както и на ролята на хипи-движението в борбата за мир по света. Часът завърши под звуците на песента „Дайте шанс на мира“ от Джон Ленън, която се свързва с един от най-масовите протести в САЩ против Войната във Виетнам.
О Б Я В А    Във връзка с провеждане на вътрешноучилищно състезание на 26.02.2019г.  по професионални умения от област Туризъм в категории:
 • „Най-добър млад сервитьор”
 •  „Най-добър млад барман”
 • „Най-добър млад готвач”
  желаещите за участие да подадат заявление в канцеларията на г-н Янчев и/или г-жа Вълчева.   За участие в категории „Сервитьор” и „Барман” се допускат ученици от X, XI и XII клас, специалности „Организация на хотелиерството” и „Организация на туризма и свободното време”.   За участие в категория „Готвач” се допускат ученици от  X, XI и XII клас, специалности „Организация на хотелиерството” и „Организация на туризма и свободното време”.   Критерии за участие:   1. Показани добри умения, нагласи и резултати по време на учебната практика през първи срок и / или мин. учебна година.   2. Етично поведение и умения за работа в екип.   3. Добро владеена на чужд език по професията /по избор на ученика/ Срок за подаване на заявления: 10.02.2019г.       За повече информация: Янчев, Личева, Вълчева
На 24.01.2019 г., се проведе уъркшоп в кариерния център на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен на тема „Сътрудничество и подкрепа – равнопоставеност и общуване“. Участници в него бяха учениците от професионално обучение IX и X клас по професия „Работник в заведенията за хранене и развлечения“ и специалност „Работник в производството в заведенията за хранене и развлечения“, обучаващи се в ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен и ученици от X и XI  клас по професия „Сътрудник социални дейности“, специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“ в професионалната гимназия. Всички гледаха с интерес презентацията „Моята професия – моята бъдеща работа“ на Юлия Петрова – ученичка 11 клас. Уъркшопът прерасна в неформално общуване за приятелството и с ролеви игри „Моето свободно време и моите интереси“, които илюстрираха с рисунки на постер.  Срещата приключи със специален подарък – ръчно изработени книжки с практико-приложни игри, авторски колектив – ученици 11 клас и  г-жа Анелия Илиева – педагогически съветник. В организацията на мероприятието се включиха и инж. Нина Иванова – учител по теоретична подготовка; Нели Булева – специален педагог от ЦСОП и Ваня Иванова – главен учител; Искра Росманова и Марина Трифонова, учители по професионална подготовка в гимназията. Проведеният уъркшоп е поредната форма на сътрудничество между  Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен и ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен, която е продължение на дългогодишна практика с установени традиции. Предстои през месец април следващо съвместно събитие, свързано със здравословното хранене – оригинален поглед към кухнята на тийнейджъра.
Учениците от учебна компания към ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен продадоха 1000 млека за три дни. Млякото бе доставено от завод „Лазарова“, а кофичките от „Плам пласт“. Успехът за децата е голям, защото ще дарят чистата печалба за Данчо от Павликени, страдащ от рак. Всеки, който иска, може да помогне на: Титуляр на дарителската сметка: Йордан Огнянов Петров BG48STSA93000023630269 – BGN BG41STSA93000023630298 – EUR BG09STSA93000023630292 – USD

Днес, 21.12.2018г. в ПГ по туризъм,, Ал.Константинов “ се проведе вътрешен коледен турнир. Първо място спечели отборът на 12.Б клас, следвани от 10.A и 12.A Участниците бяха наградени с медали, грамоти и мънички подаръчета. Организаторите на турнира, г-н Монов и г-н Симов, от свое име и от името на ръководството на училището изказват искрени благодарности на включилите се ученици и им желаят една прекрасна Коледа и щастлива и изпълнена с положителни емоции 2019 година, както и да не спират да спортуват!
        На 29.11.2018г. се осъществи първата дейност по проекта на ПГ по туризъм „Родители в действие“ –   дискусия на тема „ За по – добра комуникация“, подготвена от координатора на проекта г-жа Ваня Иванова.      Ръководителят на проекта госпожа Малинка Маринова, директор на гимназията, поздрави родителите за активното им включване и се включи в ролевите игри.
     Госпожа Ваня Иванова започна тренинга  чрез интерактивни игри – асоциация и мозъчна атака и изясни същността на процеса общуване. За да намерят адекватни начини на общуване родители и учители участваха в рефлексия.
Формирането на нагласи при общуването чрез предаването и влиянието на различна информация се осъществи чрез групова работа.
      Бяха разгледани и конфликтите в поведението на младите, чрез проблемни ситуации и търсене на най-добро решение, за гледната точка на поколенията, а приказката на Хорхе Букай „Кокошката и патенцата“ обогати родителския репертоар във взаимоотношенията с децата.       За придобиване на нови умения за по-леко разрешаване на конфликти и кризисни моменти в отношенията госпожа Анелия Илиева, модератор  по проекта, постави участниците: родители – учители – ученици в ситуативни игри. Те развиха умения за слушане и чуване на посланията на другите. Участниците се запознаха и с метода „Четири аспекта на съобщението“. В края на дискусията бе попълнена анкета за обратна връзка с родителите.


Международната награда на херцога на Единбург (наричана за краткост Наградата) е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, младите развиват умения и качества, които остават за цял живот.

    На 29 ноември 2018 г. в ПГ по туризъм „Алеко Константинов” се проведе работна среща на ръководството на училището  и учители по професионална   подготовка  с представители на бизнеса в град Плевен.           На срещата присъстваха  представители на туристически предприятия  и институции  – бази за учебна и производствена практика на училището.          Гости  на срещата бяха: Г-жа Елвира Конова– уредник РИМ гр. Плевен Г-жа Мария Лилова- екскурзовод РВИМ гр. Плевен Г-н Станимир Донев – Управител на,,Фортис‘‘АД гр. Плевен Г-н Милен Наков– Директор на ЦСОП,, П.Р. Славейков‘‘гр. Плевен Г- жа Нели Павлова-старши учител в ЦСОП,, П.Р. Славейков‘‘гр. Плевен Г-жа Катина Василева – социален работник в ЦСРИДУ  Г-жа Теодора Иванова – социален работник вЦСРИДУ
Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“. гр. Плевен обявява:

Седмица на професионалните умения в България 19 – 25 ноември 2018 и обявените „Дни на отворени врати“ Селена Перникова 11 клас, Деница Атанасова от 11 клас, Надежда Стефанова и Мариела Маринова от 9 клас посетиха ОУ „Цветан Спасов“, град Плевен, където се срещнаха с ученици от седми клас. Представени бяха професиите, изучавани в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“.
ПГ ПО ТУРИЗЪМ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ И ОДГ „ДРУЖБА”1 – ПАРТНЬОРИ В СЕДМИЦАТА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО Плевенската гимназия по туризъм Алеко Константинов имаше удоволствието  да подкрепи една прекрасна инициатива, проведена в ОДГ „Дружба”1 . Събитието, организирано в рамките на световната седмица на предприемачеството е представяне на дейността на детска фирма за производство на чийзкейк „Сладки мечти“ по програма „Нашият град“ на Джуниър Ачийвмънт – България. Невероятните малчугани от подготвителна група 6-годишни „Пчеличка”, наставлявани от госпожа Цветелина Симеонова – , главен учител на детската градина имаха сладката задача да изработят изделието „Чийзкейк”. За целата децата са преминали доста интересна и полезна подготовка с експерти и целеви посещения. Директорката на гимназията по туризъм Малинка Маринова беше почетен гост на събитието и съвместно със свой екип от учители и ученици влязоха в ролята на професионални бизнес-консултанти. Това епоредна ползотворна среща между двете учебни заведения и е пример за добрапрактика на партньорство, взаимопомощ и мост между поколенията.
Завършиха мобилностите по проект „Усъвършенстване напрофесионалните умения“ Със завръщането на учениците, осъществили стаж в Брага, Португалия от 21.10. до 03.11.2018г., приключиха мобилностите по  ПРОЕКТ 2017-1-BG01-KA116-035793. В рамките на проекта бяха осъществени  следните 3 мобилности:
 1. Мобилност за ученици  – стаж  в СЕВИЛЯ, ИСПАНИЯ
от  01.07.2018г.  до 14.07.2018г. спартньор
Повече информация за мобилносттаможе да получите от нашата презентация  или  на нашата фейсбук страница. 2. Мобилност за учители – обучение на учители натема: „Преподаване на предприемачество и лидерство в училище“ в БОЛОНЯ, ИТАЛИЯ от 07.07.2018г. до 13.07.2018г. с партньор
За да получите информация за нашето изключителнополезно и емоционално обучение разгледайте нашата презентация 3. Мобилност за ученици  – стаж в БРАГА, ПОРТУГАЛИЯ от 21.10.2018г. до 03.11.2018г. с партньор
Повече информация за мобилността може даполучите от нашата презентация или да влезете на нашата фейсбук страница.

Откриване на бизнес шансове Открит урок на тема “Откриване на бизнес шансове” се проведе в ПГ по туризъм “Алеко Константинов” във връзка с инициативата на JA България“Световна седмица на предприемачеството”.Учениците се запознаха с начините за възникване на идея и бизнес шансовете в град Плевен.Бяха дадени примери за дейността на известни предприемачи от България и света и това как са успяли те да направят империя от решение на социален проблем.Основно дискусията засегна шансовете в град Плевен за стартиране и развитие на бизнес. Национална седмица на четенето 22-26.10.2018г. Smiley face Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Плевен се включи в Национална седмица на четенето, за да насърчи и повиши грамотността на учениците. Участието включи благотворителна акция – събиране на книги, щафетно четене, посещение на Регионална библиотека „Христо Смирненски“, изграждане на кът за обмен на книги-“Тук ти си героят“, както и инициативата „Прочети приказка съвместно с ……“ За сваляне: Седмица на четенето
Учебна евакуация Smiley face

На 23.10.2018 г. в 14:50 часа в ПГ по туризъм „Алеко Константинов” бе подаден сигнал за учебна евакуация на учениците, педагогическия и непедагогически персонал след възникнал пожар. В рамките на 3 минути ученици, учители и служители се евакуираха през съответните изходи и се събраха на определения сборен  пункт.

Присъстваха служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен, които демонстрираха възможностите на противопожарния автомобил.  Инспектор Александър Бетов припомни правилата, които всеки трябва да спазва при настъпило бедствие.

Евакуацията е част от планираните мерки за подготовка за адекватна реакция  при реално възникнала критична ситуация.


„Достъп до добра храна“ Smiley face Ученици от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – град Плевен участваха в инициативата „Достъп до добра храна“ на фондация „Българска местна традиция“. Организира се училищен мост между гимназията и малките прекрасни деца от ОДГ „Дружба“. Всички заедно се забавляваха в ученето за значението на храната и най-вече на плодовете. Учениците подготвиха занимателни игри и направиха един прекрасен весел празник на храната. Друга група ученици посетиха ЕТ „Лазарова“ в град Славяново, за да се запознаят с технологията на производство на мляко и млечни продукти. Те дегустираха продукти от производството на фирмата. Снимки от „Достъп до добра храна“ Презентация от „Достъп до добра храна“ Родителска среща Родителската среща за 8 клас – новоприети ученици ще се проведе на 11. 09. от 18 часа в училище. Стаите са както следва: 8 А -305 стая, 8Б – 306 стая, 8В – 307 стая, 8Г – 308 стая
ГРАФИК за провеждане на приравнителните изпити през септемврийска сесия на учебната 2017/2018 година Професия Хотелиер, специалност Организация на хотелиерството
СПРАВКА за свободни места за ученици през учебната 2018/2019 година