Новини

   Преподавателите г-жа П. Мончева и г-жа П. Богданова от ПГ по туризъм „Ал. Константинов“ участваха в първата Национална училищна конференция „Споделени педагогически практики в преподаването на природни науки“, проведена на 22-23.03.2019г. в 51.СУ „Елисавета Багряна“ – гр.София под патронажа на Министерство на образованието.

             Пред колеги от цялата страна те представиха иновативна практика – интердисциплинарен урок „Лостови системи в човешкото тяло“, интегриращ знания по физика, биология и  физическо възпитание и спорт и чрез който се стимулира интереса и креативността на учениците.


На 21 и 22 март учениците от ПГ по туризъм участваха в Националната ученическа конференция „Европейският парламент избран от мен 2019“ под патронажа на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

В конференцията – състезание взеха участие 20 училища. Учениците се състезаваха в четири категории – 1. Проект; 2. Презентация; 3. Есе/Разказ; 4. Видеоклип, рисунка, плакат, фотография и колаж.

Целта на състезанието беше да се предостави възможност за творческа изява на ученици с познания, придобити практически умения и компетентности в областта на Европейския парламент и предстоящите избори за членове на Европейския парламент, Европейския съюз и гражданското образование, като се акцентира върху европейските ценности и идеали и борбата с фалшивите новини, чрез информиран избор.

В отбора на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ участваха учениците:

Ралица Стоянова – 11.А клас

Кристина Захариева – 8.Б клас

С ръководители: Елеонора Берова и Ваня Иванова

Учениците се представиха успешно във финалния кръг на Националната конференция – състезание за училища посланици на ЕП и завоюваха III място в категория „Проект“.

Като посланици те начертаха трасето, по което ще тръгнат техните последователи. Избраха своята отговорност да гласуват не за кого, а за какво – за обединена Европа, за справедливостта и човечността. Като част от европейското семейство и граждани на Европа те подкрепиха хората с ценности и направиха своя избор като посланици – никога да не забравят посланията които осмислят живота ни по най-достоен начин.


Катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов, Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и специалност „Финанси“ за поредна година организират национален On-line конкурс за зрелостници. Тазгодишното предизвикателство е написването на ЕСЕ на тема:

„ПРОЕКТИ С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ-ДОБРИЯТ ПРИМЕР В МОЯ РОДЕН КРАЙ“

Конкурсът е предназначен за зрелостниците от всички средни училища в страната и чужбина. Всеки желаещ да участва следва да подготви и изпрати своето авторско есе в срок до 08 април 2019 г. на e-mail адресът на катедрата: department.fk@uni-svishtov.bg При изпращане на разработката, като „Тема“ /Subject/ на e-mail-а трябва да бъде посочено: Ese2019. Есето да е в обем до 3 стандартни страници (за улеснение е наличен макет за работа в MS Word). Наименованието на файла трябва да бъде, както следва: Ese2019-X-Y-Z, където X – лично име на автора, Y – фамилно име на автора, Z – населено място по лична карта, примерно: Ese2018-Ivan-Ivanov-Sofia. Повече информация може да откриете на адрес: http://finance1952.com/ese2019/

Призовите места ще бъдат обявени на 8.IV.2019 г. в рамките на 67-та годишнина от създаването на Първата българска финансова катедра. Всеки отличен участник ще получи поименен СЕРТИФИКАТ, гарантиращ приема му по първа избрана специалност през учебната 2019/2020 г. и ПАРИЧНА СТИПЕНДИЯ в размер на 200 лв. за първия Студентски празник /08 Декември/, за всеки автор записал се като студент-редовна форма на обучение, специалност „Финанси“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов.

Линк с информация от сайта на Стопанска академия:

https://www.uni-svishtov.bg/bg/news/natsionalen-konkurs-za-zrelostnitsi-proekti-s-evropeysko-finansirane-dobriyat-primer-v-moya-roden-kray


ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ


По случай Световният ден на социалната работа 19 март 2019 г. се проведе традиционният концерт, организиран от студентите от специалност „Социални дейности“ на Медицински колеж към Медицински  университет Плевен. Учениците от ПГпо туризъм „А. Константинов“ , специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“ участваха като партньори в реализирането на събитието, което предоставя сцена за изява на потребителите на социалните услуги в Община Плевен. На концерта нашите ученици представиха етюд на тема „Доброволчеството – начин да направим света по-добър“.Танцовият състав ,, Алеко пее и танцува“ към ПГ по туризъм ,,Алеко Константинов“ за поредна година взе активно участие в мероприятието изпълнявайки два народни танца по собствена хореография. По този начин учениците и техният ръководител г-жа Зорница Борисова поздравиха всички гости и участници, дошли да отбележат Световния ден на социалния работник


Учениците от 10 и 11 клас специалност „Социална работа с деца и семейства в риск”, г-жа М.Маринова – Директор на училището, както и преподаватели по професионално обучение участваха в дискусионен форум на тема „Социалната работа – избор, призвание и необходимост“, проведен по инициатива на Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – гр.Плевен в навечерието на Световният ден на социалната работа 19 март 2019 г. С него се постави начало на седмицата на действията, посветена на социалната работа. Публичното събитие е с фокус към млади хора, ориентирани към социалната работа, за приемане на реалните параметри и послания свързани с професията „социален работник“ и нейните предизвикателства и мотивиране на младежите за включване в инициативи със социална насоченост и не на последно място да се популяризира дейността, пряката работа с деца и лица от уязвими групи в рамките на социалните услуги на територията на Област Плевен. Учениците имаха възможност да се запознаят с дейността на социалните услуги в общността и да представят своето училище, както и дейностите, свързани със съвместната работа и реализиране на обучението в реална работна среда по време на учебните и производствени практики.


EURES мрежа

През месец март учениците от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ проведоха информационна среща с г-жа М. Кънева от Дирекция Бюро по труда, Плевен.

Младите хора се запознаха с Европейският портал за професионална мобилност – EURES.


ПГ по туризъм „Алеко Константинов” Плевен се представи с класа, атрактивност и изискан стил на регионалния кръг на „Панорама на професиите 2019” проведен в гр.Велико Търново   14-16.03 2019 год.

   Блестящите Кристин Пелова от 12а клас и Велислава Цекова от 11а клас показаха отлични умения и професионализъм в категория „Най-добър млад сервитьор” и „Най – добър млад барман”

   Предстои им участие  в национален кръг на  панорамата в гр.Пловдив през месец април.


На 11.03.2019 г. Плевенското сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов “ връчи своите годишни награди в присъствието на Илия Милушев съветник на президента Радев,Иво Антонов директор на дирекция в МО,Татяна Божинова зам.областен управител,Донка Михайлова кмет община Троян,бригаден генерал Пламен Богданов началник на НВУ „Васил Левски“.
С грамота и почетен знак за доблест и благородна постъпка получи ученичката Юлия Красимирова Петрова от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ гр. Плевен 11г клас специалност „Сътрудник социална дейност“.


Посещение на Народното събрание на Република България 

от Младшите посланици на Европейския парламент

от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“-Плевен

Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“-Плевен  бе избрана за училище посланик на Европейския парламент. Следвайки програмата от предвидени дейности, Младшите и Старшите посланици посетиха Народното събрание на Република България, където се запознаха с развитието на парламентаризма и законодателната дейност на Народното събрание. С това посещение бе отбелязано началото на честванията на 140 –тата годишнина от приемането на Търновската конституция – най-демократичната за времето си европейска Конституция, което по естествен начин приобщава България към европейските ценности  преди 140 години. Учениците разгледаха Народното събрание, влязоха в Парламентарна зала и се разходиха в кулоарите на Парламента. Почувстваха се горди от възможността да се докоснат до висшата законодателна власт на България. Някои от тях проявиха гражданска позиция и пожелаха в бъдеще да станат  законотворци на страната си и да живеят в един по-красив и достоен свят. 


Участие в ролева игра „Законодателен процес в ЕС“ на младшите европейските посланици от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“-Плевен

Младшите посланици на Европейския парламент имаха уникалната възможност да участват в ролева игра „Законодателен процес в ЕС“, която се проведе в Дома на Европа в София.

Пилотният проект на играта е разработен от Парламентариума  на Европейския парламент, чиято цел е да запознае младите хора с механизма на вземане на решения и гласуване на Директиви в Европейския парламент.

Младшите посланици влязоха в ролята на евродепутати, като се разпределиха в четири парламентарни групи и получиха възможност, също като членовете на Европейския парламент, да обсъдят две предложения за Директиви. Първоначалното притеснение бързо отстъпи място на ентусиазъм и решителност да стигнат до крайно решение по двата поставени проблема: „За безопасността на водите“ и „Идентифицирането на личността“.

Също като депутатите  на Европейския парламент  те събираха информация, преценяваха нейната стойност, определяха позицията на своята политическа партия и я отстояваха пред  другите  групи, водеха преговори и правеха компромиси със своите позиции, за да бъде постигнат резултат. Следваше представяне на позицията на парламентарната група пред медиите и обществеността, което се оказа не лека задача. Накрая всеки гласуваше по съвест за своите убеждения и Директивите бяха приети с мнозинство.

Динамиката на играта провокира у учениците бързи и нетрадиционни решения.

Въпреки умората  Младшите посланици искаха играта да продължи, а те да вземат реални решения, касаещи тяхното бъдеще. За участието си в играта на Младшите посланици бяха връчени сертификати от Европейския парламент, които ще им послужат за обогатяване на тяхното CV .


Младшите посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“,

гр. Плевен от клуб „Европейски хоризонти“ се срещнаха с Председателя на Общинския съвет на гр. Плевен – г-н Мартин Митев , с когото обсъдиха европейското бъдеще на общината, възможностите за развитие на младите хора в Плевен, както и предстоящите Европейски избори и бъдещето на Европейския съюз. Особен интерес за Младшите посланици представляваха въпросите, свързани с европейските проекти, които се реализират на територията на общината, както и взаимодействието на общината с  институциите на Европейския съюз. Учениците  с ентусиазъм задаваха въпроси, касаещи проблемите в образованието и перспективите за обучение и реализация в гр. Плевен.

Г-н Митев отговори на всички поставени  въпроси и призова младите хора към активна гражданска позиция  по въпроси, свързани както с развитието на общината, така и с развитието на страната и на целия Европейски съюз.


С ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ Плевен всяко парти е наслада и изтънченост.
Възпитаниците на гимназията предоставиха професионален сервиз на Областна администрация Плевен по повод 20 год. юбилей.


ПАНОРАМА  НА ПРОФЕСИИТЕ 2019 Г.  В ПГ ПО ТУРИЗЪМ ПЛЕВЕН!

    На 26.02.2019 г. в модерно обзаведените учебни кабинети по ресторантьорство на гимназията се проведе вътрешен кръг на ежегодното състезание  в категории

„Най-добър млад сервитьор”

„Най-добър млад барман”

„Най-добър млад готвач”

  Експертното жури беше представлявано от преподаватели в гимназията и гостуващи  професионалисти –  партньори на училището.

  Първенците Кристин Пелова от 12а клас и Велислава Цекова от 11а клас ще  представят училището в предстоящото регионално състезание,което ще се проведе в гр. Велико Търново през месец март 2019.

    ПГ по туризъм подгатвя и състезатели за участие в предстоящите състезания по професии

  • хотелиер
  • аниматор

което ще се проведе за първи път   през месец април в КК”Златни пясъци” хотелски комплекс „Интерконтинентал” по инициатива на  Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство /АУРХ/ ,чиито дългогодишен председател е г-жа Малинка Маринова, директор на ПГ по туризъм ”Алеко Константинов” Плевен.


Тренинг с родители

По проект „Родители в действие“, Национална програма “Заедно за всяко дете“, в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ се проведе тренинг с родители на тема „Семейството и училището заедно срещу насилието и тормоза в училище“ с модератор Анелия Илиева.

Родителите се запознаха с механизма за противодействие на насилието и тормоза в училище и ролята на родителите. Презентираха се резултатите от проведена на ситуация на тормоз в училището. Последващите дискусии обхванаха ситуацията в училище, мерки за ограничаване на насилието и тормоза, клип „Нека се борим заедно“. Селена и Деница, ученички от 11 клас поднесоха мини спектакъл за зависимостта от социалните мрежи, след което се разисква проблема за кибертормоза. На родителите бяха раздадени материали по темата.


Николай Савов от Електроника и софтуер изнесе лекция на тема „Технологии на бъдещето“ пред клуба по работа с приложни програми с ръководител инж. Марияна Цветанова


На 25.2.2019 г. се проведе открит урок на тема „Свойство на ъглополовящите в триъгълник“. Учениците от 9а и 9б клас, под ръководството на инж. Евгени Христов, доказаха теоремата и опитно установиха верността ѝ. За целта използваха кибритени клечки. Основната идея на урока е създаване на визуални, аудиални и кинестетични асоциации в учениците за трайно запомняне и осмисляне на учебния материал.


Преносими умения

На 21.02,2018 г. учениците от клуб „В света на професиите“ посетиха ЦПЛР-ЦУТНТ – Кариерно ориентиране. Тема на проведеното занятие бе „Как да се ориентирам сред толкова много професии? – Преносими умения“.

 Дискусиите и ролевите игри бяха ръководени от Миглена Митева, кариерен консултант.


 На 17.02.2019г. се проведе състезание по бадминтон за девойки 8-10 клас в ОУ,,Св.Климент Охридски“ гр.Плевен, в което за първа година взеха участие и наши ученички. След  оспорваната надпревара отборът на ПГ по туризъм ,,Алеко Константинов“  успя да се класира на второ място.

Ръководството на училището, както и учителите им по физическо възпитание и спорт, изказват искрени благодарности на девойките за тяхната всеотдайност, инициативност и желание за участие и се надяват догодина да постигнат още по-големи успехи.


На 25.01.2018 в регионален исторически музей, гр. Плевен, се проведе открит урок по музика с интегрирани аспекти от професионалната подготовка на тема „Българското изпълнителско изкуство на световната сцена“.

Интегрираното представяне на урока беше уважено от: г-жа Малинка Маринова – директор на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, г- н Станимир Донев – управител на фирма „Фортис“ АД, Елвира Конова – експерт връзки с обществеността в РИМ, предствители на музея и учители от гимназията

Урокът е разработен от  г-жа Зорница Димитрова – учител по музика, със съдействието на г-жа Нуртен Реджова – учител по професионална подготовка.  В него взеха участие ученици от 9.В и  12.В  клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“. Часът се проведе в две от залите на музея: „Културен живот на Плевен“ и „Гена Димитрова“. Учениците имаха възможност да се запознаят с историята на световноизвестни български оперни певци, инструменталисти и диригенти, свързали живота и делото си с град Плевен. Особен акцент внесе представянето на творчеството на оперната певица Катя Попова, което направи Десислава Георгиева – ученичка от 9. В клас. Първата част на урока завърши под звуците на рояла на Катя Попова и изпълнението на „Приспивна песен“ от Йоханес Брамс на немски език.

Във втората част на урока учениците изслушаха беседа за живота и творческата дейност на оперната прима Гена Димитрова, представена от ученичката от 12.В клас – Кристиана Йорданова, подготвена от г-жа Реджова. В зала „Гена Димитрова“ учениците се насладиха и на документален запис от операта „Аида“ с участието на Гена Димитрова и Лучано Павароти. Урокът завърши с изпълнение на песента „Хей, поле широко“, с която Гена Димитрова кандидатства в Държавната консерватория (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“).


Ролята на музикалното изкуство в обществото разискваха ученици от 9. Б клас в часа по музика

На 25.01.2018 г. с учениците от 9. Б клас на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ се проведе интегриран урок по музика и история. Занятието беше проведено от Зорница Димитрова – учител по музика и Елеонора Берова – учител по история. Темата на урока беше „Социалната роля на музикалното изкуство“. Дискусията по темата беше поставена в конкретна историческа ситуация – Студената война и войната във Виетнам. След като проследиха историческия развой на Студената война и големите кризи и сътресения в обществото през този период, учениците имаха възможност да се запознаят със същността и значението на протестната песен като феномен на световната музикална практика, както и да чуят едни от най-известните антивоенни песни, свързани със Студената война.

Специално внимание беше отделено на Войната във Виетнам и антивоенните протести, както и на ролята на хипи-движението в борбата за мир по света. Часът завърши под звуците на песента „Дайте шанс на мира“ от Джон Ленън, която се свързва с един от най-масовите протести в САЩ против Войната във Виетнам.


О Б Я В А

   Във връзка с провеждане на вътрешноучилищно състезание на 26.02.2019г.  по професионални умения от област Туризъм в категории:

  • „Най-добър млад сервитьор”
  •  „Най-добър млад барман”
  • „Най-добър млад готвач”

  желаещите за участие да подадат заявление в канцеларията на г-н Янчев и/или г-жа Вълчева.
  За участие в категории „Сервитьор” и „Барман” се допускат ученици от X, XI и XII клас, специалности „Организация на хотелиерството” и „Организация на туризма и свободното време”.
  За участие в категория „Готвач” се допускат ученици от  X, XI и XII клас, специалности „Организация на хотелиерството” и „Организация на туризма и свободното време”.

  Критерии за участие:
  1. Показани добри умения, нагласи и резултати по време на учебната практика през първи срок и / или мин. учебна година.

  2. Етично поведение и умения за работа в екип.

  3. Добро владеена на чужд език по професията /по избор на ученика/

Срок за подаване на заявления: 10.02.2019г.

      За повече информация: Янчев, Личева, Вълчева


На 24.01.2019 г., се проведе уъркшоп в кариерния център на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен на тема „Сътрудничество и подкрепа – равнопоставеност и общуване“. Участници в него бяха учениците от професионално обучение IX и X клас по професия „Работник в заведенията за хранене и развлечения“ и специалност „Работник в производството в заведенията за хранене и развлечения“, обучаващи се в ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен и ученици от X и XI  клас по професия „Сътрудник социални дейности“, специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“ в професионалната гимназия. Всички гледаха с интерес презентацията „Моята професия – моята бъдеща работа“ на Юлия Петрова – ученичка 11 клас. Уъркшопът прерасна в неформално общуване за приятелството и с ролеви игри „Моето свободно време и моите интереси“, които илюстрираха с рисунки на постер.  Срещата приключи със специален подарък – ръчно изработени книжки с практико-приложни игри, авторски колектив – ученици 11 клас и  г-жа Анелия Илиева – педагогически съветник.

В организацията на мероприятието се включиха и инж. Нина Иванова – учител по теоретична подготовка; Нели Булева – специален педагог от ЦСОП и Ваня Иванова – главен учител; Искра Росманова и Марина Трифонова, учители по професионална подготовка в гимназията.

Проведеният уъркшоп е поредната форма на сътрудничество между  Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Плевен и ЦСОП „П. Р. Славейков“ – гр. Плевен, която е продължение на дългогодишна практика с установени традиции. Предстои през месец април следващо съвместно събитие, свързано със здравословното хранене – оригинален поглед към кухнята на тийнейджъра.


Учениците от учебна компания към ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен продадоха 1000 млека за три дни. Млякото бе доставено от завод „Лазарова“, а кофичките от „Плам пласт“. Успехът за децата е голям, защото ще дарят чистата печалба за Данчо от Павликени, страдащ от рак. Всеки, който иска, може да помогне на:

Титуляр на дарителската сметка: Йордан Огнянов Петров

BG48STSA93000023630269 – BGN

BG41STSA93000023630298 – EUR

BG09STSA93000023630292 – USD


Днес, 21.12.2018г. в ПГ по туризъм,, Ал.Константинов “ се проведе вътрешен коледен турнир. Първо място спечели отборът на 12.Б клас, следвани от 10.A и 12.A Участниците бяха наградени с медали, грамоти и мънички подаръчета. Организаторите на турнира, г-н Монов и г-н Симов, от свое име и от името на ръководството на училището изказват искрени благодарности на включилите се ученици и им желаят една прекрасна Коледа и щастлива и изпълнена с положителни емоции 2019 година, както и да не спират да спортуват!


        На 29.11.2018г. се осъществи първата дейност по проекта на ПГ по туризъм „Родители в действие“ –   дискусия на тема „ За по – добра комуникация“, подготвена от координатора на проекта г-жа Ваня Иванова.

     Ръководителят на проекта госпожа Малинка Маринова, директор на гимназията, поздрави родителите за активното им включване и се включи в ролевите игри.

     Госпожа Ваня Иванова започна тренинга  чрез интерактивни игри – асоциация и мозъчна атака и изясни същността на процеса общуване. За да намерят адекватни начини на общуване родители и учители участваха в рефлексия.

Формирането на нагласи при общуването чрез предаването и влиянието на различна информация се осъществи чрез групова работа.

      Бяха разгледани и конфликтите в поведението на младите, чрез проблемни ситуации и търсене на най-добро решение, за гледната точка на поколенията, а приказката на Хорхе Букай „Кокошката и патенцата“ обогати родителския репертоар във взаимоотношенията с децата.

      За придобиване на нови умения за по-леко разрешаване на конфликти и кризисни моменти в отношенията госпожа Анелия Илиева, модератор  по проекта, постави участниците: родители – учители – ученици в ситуативни игри. Те развиха умения за слушане и чуване на посланията на другите. Участниците се запознаха и с метода „Четири аспекта на съобщението“. В края на дискусията бе попълнена анкета за обратна връзка с родителите.Международната награда на херцога на Единбург (наричана за краткост Наградата) е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, младите развиват умения и качества, които остават за цял живот.


    На 29 ноември 2018 г. в ПГ по туризъм „Алеко Константинов” се проведе работна среща на ръководството на училището  и учители по професионална   подготовка  с представители на бизнеса в град Плевен.

          На срещата присъстваха  представители на туристически предприятия  и институции  – бази за учебна и производствена практика на училището.

         Гости  на срещата бяха:

Г-жа Елвира Конова– уредник РИМ гр. Плевен

Г-жа Мария Лилова- екскурзовод РВИМ гр. Плевен

Г-н Станимир Донев – Управител на,,Фортис‘‘АД гр. Плевен

Г-н Милен Наков– Директор на ЦСОП,, П.Р. Славейков‘‘гр. Плевен

Г- жа Нели Павлова-старши учител в ЦСОП,, П.Р. Славейков‘‘гр. Плевен

Г-жа Катина Василева – социален работник в ЦСРИДУ

 Г-жа Теодора Иванова – социален работник вЦСРИДУ


Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“. гр. Плевен обявява:


Седмица на професионалните умения в България 19 – 25 ноември 2018 и обявените „Дни на отворени врати“
Селена Перникова 11 клас, Деница Атанасова от 11 клас, Надежда Стефанова и Мариела Маринова от 9 клас посетиха ОУ „Цветан Спасов“, град Плевен, където се срещнаха с ученици от седми клас. Представени бяха професиите, изучавани в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“.


ПГ ПО ТУРИЗЪМ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ И ОДГ „ДРУЖБА”1 – ПАРТНЬОРИ В СЕДМИЦАТА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

Плевенската гимназия по туризъм Алеко Константинов имаше удоволствието  да подкрепи една прекрасна инициатива, проведена в ОДГ „Дружба”1 .

Събитието, организирано в рамките на световната седмица на предприемачеството е представяне на дейността на детска фирма за производство на чийзкейк „Сладки мечти“ по програма „Нашият град“ на Джуниър Ачийвмънт – България. Невероятните малчугани от подготвителна група 6-годишни „Пчеличка”, наставлявани от госпожа Цветелина Симеонова – , главен учител на детската градина имаха сладката задача да изработят изделието „Чийзкейк”.

За целата децата са преминали доста интересна и полезна подготовка с експерти и целеви посещения.

Директорката на гимназията по туризъм Малинка Маринова беше почетен гост на събитието и съвместно със свой екип от учители и ученици влязоха в ролята на професионални бизнес-консултанти.

Това епоредна ползотворна среща между двете учебни заведения и е пример за добрапрактика на партньорство, взаимопомощ и мост между поколенията.


Завършиха мобилностите по проект „Усъвършенстване напрофесионалните умения“

Със завръщането на учениците, осъществили стаж в Брага, Португалия от 21.10. до 03.11.2018г., приключиха мобилностите по  ПРОЕКТ 2017-1-BG01-KA116-035793.

В рамките на проекта бяха осъществени  следните 3 мобилности:

  1. Мобилност за ученици  – стаж  в СЕВИЛЯ, ИСПАНИЯ

от  01.07.2018г.  до 14.07.2018г.

спартньор

Повече информация за мобилносттаможе да получите от нашата презентация  или  на нашата фейсбук страница.

2. Мобилност за учители – обучение на учители натема:

„Преподаване на предприемачество и лидерство в училище“

в БОЛОНЯ, ИТАЛИЯ

от 07.07.2018г. до 13.07.2018г.

с партньор

За да получите информация за нашето изключителнополезно и емоционално обучение разгледайте нашата презентация

3. Мобилност за ученици  – стаж в БРАГА, ПОРТУГАЛИЯ

от 21.10.2018г. до 03.11.2018г.

с партньор

Повече информация за мобилността може даполучите от нашата
презентация или да влезете на нашата фейсбук страница.


Откриване на бизнес шансове

Открит урок на тема “Откриване на бизнес шансове” се проведе в ПГ по туризъм “Алеко Константинов” във връзка с инициативата на JA България“Световна седмица на предприемачеството”.Учениците се запознаха с начините за възникване на идея и бизнес шансовете в град Плевен.Бяха дадени примери за дейността на известни предприемачи от България и света и това как са успяли те да направят империя от решение на социален проблем.Основно дискусията засегна шансовете в град Плевен за стартиране и развитие на бизнес.

Национална седмица на четенето 22-26.10.2018г.

Smiley face
Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Плевен се включи в Национална седмица на четенето, за да насърчи и повиши грамотността на учениците. Участието включи благотворителна акция – събиране на книги, щафетно четене, посещение на Регионална библиотека „Христо Смирненски“, изграждане на кът за обмен на книги-“Тук ти си героят“, както и инициативата „Прочети приказка съвместно с ……“

За сваляне: Седмица на четенето


Учебна евакуация

Smiley face

На 23.10.2018 г. в 14:50 часа в ПГ по туризъм „Алеко Константинов” бе подаден сигнал за учебна евакуация на учениците, педагогическия и непедагогически персонал след възникнал пожар. В рамките на 3 минути ученици, учители и служители се евакуираха през съответните изходи и се събраха на определения сборен  пункт.

Присъстваха служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен, които демонстрираха възможностите на противопожарния автомобил.  Инспектор Александър Бетов припомни правилата, които всеки трябва да спазва при настъпило бедствие.

Евакуацията е част от планираните мерки за подготовка за адекватна реакция  при реално възникнала критична ситуация.


„Достъп до добра храна“

Smiley face
Ученици от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – град Плевен участваха в инициативата „Достъп до добра храна“ на фондация „Българска местна традиция“. Организира се училищен мост между гимназията и малките прекрасни деца от ОДГ „Дружба“. Всички заедно се забавляваха в ученето за значението на храната и най-вече на плодовете. Учениците подготвиха занимателни игри и направиха един прекрасен весел празник на храната.

Друга група ученици посетиха ЕТ „Лазарова“ в град Славяново, за да се запознаят с технологията на производство на мляко и млечни продукти. Те дегустираха продукти от производството на фирмата.

Снимки от „Достъп до добра храна“

Презентация от „Достъп до добра храна“

Родителска среща

Родителската среща за 8 клас – новоприети ученици ще се проведе на 11. 09. от 18 часа в училище. Стаите са както следва:

8 А -305 стая, 8Б – 306 стая, 8В – 307 стая, 8Г – 308 стая


ГРАФИК за провеждане на приравнителните изпити през септемврийска сесия на учебната 2017/2018 година Професия Хотелиер, специалност Организация на хотелиерството


СПРАВКА за свободни места за ученици през учебната 2018/2019 година