Новини

Учениците от учебна компания към ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен продадоха 1000 млека за три дни. Млякото бе доставено от завод „Лазарова“, а кофичките от „Плам пласт“. Успехът за децата е голям, защото ще дарят чистата печалба за Данчо от Павликени, страдащ от рак. Всеки, който иска, може да помогне на:

Титуляр на дарителската сметка: Йордан Огнянов Петров

BG48STSA93000023630269 – BGN

BG41STSA93000023630298 – EUR

BG09STSA93000023630292 – USD


Днес, 21.12.2018г. в ПГ по туризъм,, Ал.Константинов “ се проведе вътрешен коледен турнир. Първо място спечели отборът на 12.Б клас, следвани от 10.A и 12.A Участниците бяха наградени с медали, грамоти и мънички подаръчета. Организаторите на турнира, г-н Монов и г-н Симов, от свое име и от името на ръководството на училището изказват искрени благодарности на включилите се ученици и им желаят една прекрасна Коледа и щастлива и изпълнена с положителни емоции 2019 година, както и да не спират да спортуват!


        На 29.11.2018г. се осъществи първата дейност по проекта на ПГ по туризъм „Родители в действие“ –   дискусия на тема „ За по – добра комуникация“, подготвена от координатора на проекта г-жа Ваня Иванова.

     Ръководителят на проекта госпожа Малинка Маринова, директор на гимназията, поздрави родителите за активното им включване и се включи в ролевите игри.

     Госпожа Ваня Иванова започна тренинга  чрез интерактивни игри – асоциация и мозъчна атака и изясни същността на процеса общуване. За да намерят адекватни начини на общуване родители и учители участваха в рефлексия.

Формирането на нагласи при общуването чрез предаването и влиянието на различна информация се осъществи чрез групова работа.

      Бяха разгледани и конфликтите в поведението на младите, чрез проблемни ситуации и търсене на най-добро решение, за гледната точка на поколенията, а приказката на Хорхе Букай „Кокошката и патенцата“ обогати родителския репертоар във взаимоотношенията с децата.

      За придобиване на нови умения за по-леко разрешаване на конфликти и кризисни моменти в отношенията госпожа Анелия Илиева, модератор  по проекта, постави участниците: родители – учители – ученици в ситуативни игри. Те развиха умения за слушане и чуване на посланията на другите. Участниците се запознаха и с метода „Четири аспекта на съобщението“. В края на дискусията бе попълнена анкета за обратна връзка с родителите.Международната награда на херцога на Единбург (наричана за краткост Наградата) е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, младите развиват умения и качества, които остават за цял живот.


    На 29 ноември 2018 г. в ПГ по туризъм „Алеко Константинов” се проведе работна среща на ръководството на училището  и учители по професионална   подготовка  с представители на бизнеса в град Плевен.

          На срещата присъстваха  представители на туристически предприятия  и институции  – бази за учебна и производствена практика на училището.

         Гости  на срещата бяха:

Г-жа Елвира Конова– уредник РИМ гр. Плевен

Г-жа Мария Лилова- екскурзовод РВИМ гр. Плевен

Г-н Станимир Донев – Управител на,,Фортис‘‘АД гр. Плевен

Г-н Милен Наков– Директор на ЦСОП,, П.Р. Славейков‘‘гр. Плевен

Г- жа Нели Павлова-старши учител в ЦСОП,, П.Р. Славейков‘‘гр. Плевен

Г-жа Катина Василева – социален работник в ЦСРИДУ

 Г-жа Теодора Иванова – социален работник вЦСРИДУ


Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“. гр. Плевен обявява:


Седмица на професионалните умения в България 19 – 25 ноември 2018 и обявените „Дни на отворени врати“
Селена Перникова 11 клас, Деница Атанасова от 11 клас, Надежда Стефанова и Мариела Маринова от 9 клас посетиха ОУ „Цветан Спасов“, град Плевен, където се срещнаха с ученици от седми клас. Представени бяха професиите, изучавани в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“.


ПГ ПО ТУРИЗЪМ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ И ОДГ „ДРУЖБА”1 – ПАРТНЬОРИ В СЕДМИЦАТА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

Плевенската гимназия по туризъм Алеко Константинов имаше удоволствието  да подкрепи една прекрасна инициатива, проведена в ОДГ „Дружба”1 .

Събитието, организирано в рамките на световната седмица на предприемачеството е представяне на дейността на детска фирма за производство на чийзкейк „Сладки мечти“ по програма „Нашият град“ на Джуниър Ачийвмънт – България. Невероятните малчугани от подготвителна група 6-годишни „Пчеличка”, наставлявани от госпожа Цветелина Симеонова – , главен учител на детската градина имаха сладката задача да изработят изделието „Чийзкейк”.

За целата децата са преминали доста интересна и полезна подготовка с експерти и целеви посещения.

Директорката на гимназията по туризъм Малинка Маринова беше почетен гост на събитието и съвместно със свой екип от учители и ученици влязоха в ролята на професионални бизнес-консултанти.

Това епоредна ползотворна среща между двете учебни заведения и е пример за добрапрактика на партньорство, взаимопомощ и мост между поколенията.


Завършиха мобилностите по проект „Усъвършенстване напрофесионалните умения“

Със завръщането на учениците, осъществили стаж в Брага, Португалия от 21.10. до 03.11.2018г., приключиха мобилностите по  ПРОЕКТ 2017-1-BG01-KA116-035793.

В рамките на проекта бяха осъществени  следните 3 мобилности:

  1. Мобилност за ученици  – стаж  в СЕВИЛЯ, ИСПАНИЯ

от  01.07.2018г.  до 14.07.2018г.

спартньор

Повече информация за мобилносттаможе да получите от нашата презентация  или  на нашата фейсбук страница.

2. Мобилност за учители – обучение на учители натема:

„Преподаване на предприемачество и лидерство в училище“

в БОЛОНЯ, ИТАЛИЯ

от 07.07.2018г. до 13.07.2018г.

с партньор

За да получите информация за нашето изключителнополезно и емоционално обучение разгледайте нашата презентация

3. Мобилност за ученици  – стаж в БРАГА, ПОРТУГАЛИЯ

от 21.10.2018г. до 03.11.2018г.

с партньор

Повече информация за мобилността може даполучите от нашата
презентация или да влезете на нашата фейсбук страница.


Откриване на бизнес шансове

Открит урок на тема “Откриване на бизнес шансове” се проведе в ПГ по туризъм “Алеко Константинов” във връзка с инициативата на JA България“Световна седмица на предприемачеството”.Учениците се запознаха с начините за възникване на идея и бизнес шансовете в град Плевен.Бяха дадени примери за дейността на известни предприемачи от България и света и това как са успяли те да направят империя от решение на социален проблем.Основно дискусията засегна шансовете в град Плевен за стартиране и развитие на бизнес.

Национална седмица на четенето 22-26.10.2018г.

Smiley face
Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Плевен се включи в Национална седмица на четенето, за да насърчи и повиши грамотността на учениците. Участието включи благотворителна акция – събиране на книги, щафетно четене, посещение на Регионална библиотека „Христо Смирненски“, изграждане на кът за обмен на книги-“Тук ти си героят“, както и инициативата „Прочети приказка съвместно с ……“

За сваляне: Седмица на четенето


Учебна евакуация

Smiley face

На 23.10.2018 г. в 14:50 часа в ПГ по туризъм „Алеко Константинов” бе подаден сигнал за учебна евакуация на учениците, педагогическия и непедагогически персонал след възникнал пожар. В рамките на 3 минути ученици, учители и служители се евакуираха през съответните изходи и се събраха на определения сборен  пункт.

Присъстваха служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен, които демонстрираха възможностите на противопожарния автомобил.  Инспектор Александър Бетов припомни правилата, които всеки трябва да спазва при настъпило бедствие.

Евакуацията е част от планираните мерки за подготовка за адекватна реакция  при реално възникнала критична ситуация.


„Достъп до добра храна“

Smiley face
Ученици от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – град Плевен участваха в инициативата „Достъп до добра храна“ на фондация „Българска местна традиция“. Организира се училищен мост между гимназията и малките прекрасни деца от ОДГ „Дружба“. Всички заедно се забавляваха в ученето за значението на храната и най-вече на плодовете. Учениците подготвиха занимателни игри и направиха един прекрасен весел празник на храната.

Друга група ученици посетиха ЕТ „Лазарова“ в град Славяново, за да се запознаят с технологията на производство на мляко и млечни продукти. Те дегустираха продукти от производството на фирмата.

Снимки от „Достъп до добра храна“

Презентация от „Достъп до добра храна“

Родителска среща

Родителската среща за 8 клас – новоприети ученици ще се проведе на 11. 09. от 18 часа в училище. Стаите са както следва:

8 А -305 стая, 8Б – 306 стая, 8В – 307 стая, 8Г – 308 стая


ГРАФИК за провеждане на приравнителните изпити през септемврийска сесия на учебната 2017/2018 година Професия Хотелиер, специалност Организация на хотелиерството


СПРАВКА за свободни места за ученици през учебната 2018/2019 година